Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

I ESC-stormens öga

28 Dec , 2013, 18.08 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

När Sverige arrangerade Eurovision i Malmö 2013 meddelade man att det skulle bli en budgeteurovision med kraftigt nedbantade kostnader – utan att man för den skull prutade på upplevelsen.

Att bra tv inte endast har med pengar att göra lyckades man bevisa i Malmö 2013, som bjöd på en av tidernas bästa Eurovision Song Contest. Nu blickar SVT tillbaka på evenemanget med en dokumentär om hur det gick till bakom kulisserna och hur man fick ihop denna megashow.

Allt verkade välrepeterat i rutan, men i kulisserna var det stundtals mer kaotiskt och en kamp mot klockan för att få allt att klaffa som planerat. Man satsade så mycket på semifinalerna att man hade svårt att uppbåda engagemang och energi för finalen. Till de mest oförglömliga inslagen hörde shownumret Swedish Smörgåsbord och där var infallen och ingredienserna så många att det tog en hel del tid och möda innan det satt som det skulle. Bland annat blåstes den svenska superstjärnan Carola av scenen av fläktar, efter att ha sjungit några sekunder av sin gamla ESC-vinnarlåt – och vi får se så pass mycket av Carola under repetitionerna att vi inser att det är en kvinna som ställer krav och kräver full kontroll över sin medverkan. Inte heller sekvensen där artisterna marscherar in med sitt lands flagga på en bro fungerade som den skulle i början.

Språkkunniga komikern Petra Mede skötte ensam programledarskapet, däremot snålade man inte på hennes klänningar gjorda av självaste Jean Paul Gaultier, som personligen var på plats i Malmö. Mede hade för övrigt hela tiden sin regissör och manusförfattare Edward af Sillén som stöd vid sin sida bakom kulisserna under sändningarna. Vi får även se annat som inte visades på tv: förlorarnas tårar efter semifinalresultatet – exempelvis israeliska Moran Mazor var otröstlig.

Dokumentären förmedlar det myller och den hysteriska intensitet som präglar veckorna då Eurovisionscirkusen kommer till stan.

Bakom kulisserna på Eurovision Song Contest sänds i Yle Fem/SVT World natten till söndag kl. 1.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.