Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Spräng korsetten, kvinnor!

2 jan , 2014, 19.10 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Sketcher är en oerhört svår genre. Det påminns man om, än en gång, i Yles nya sketchserie Siskonpeti. Där har Pirjo Heikkilä, Niina Lahtinen, Krisse Salminen och Sanna Stellan hoppat ner i samma syskonbädd och fått producera en sketchserie på tolv halvtimmesavsnitt. Det är himla mycket sketchmaterial det, alldeles för mycket verkar det som, för det här håller inte. Är problemet kanske att man pressat ur sig sketchsnuttar i kvantitet för att fylla sex timmar tv? Det verkar inte ha funnits någon tid att utveckla och fila på idéerna, utan infallen verkar obearbetade ha satts i produktion.

Ändå borde detta ha haft förutsättningar att bli intressant. Alla fyra är erfarna i komedisammanhang. Krisse Salminen är en underbar persona och en av Finlands främsta komiker. Pirjo Heikkilä har en bakgrund som ståuppkomiker och kan vara riktigt vass. Niina Lahtinen har synts i satsningar som YleLeaks och Vedetään hatusta och som paneldeltagare i Hyvät ja huonot uutiset. Sanna Stellan har varit programledare för Naurun tasapaino. Kvartetten har alltså erfarenhet av att producera humor för tv, och är bevisligen roliga personer. Hur blev det då så här?

Det som stör mest är att perspektivet verkar så begränsat. Man ser ut att ha resonerat så här: ”Vi tänker bara på oss själva som kvinnor, alltså bjuder vi på ’kvinnohumor’, och driver med att vi är kvinnor och hur vi kvinnor är, hela tiden, i varje sketch.” Första avsnittet handlar följaktligen om hur kvinnor förhåller sig till sin kropp, det andra om parrelationer, det tredje om heminredning och så vidare. Ämnen som det i sig inte behöver vara något fel på, bara inte hanteringen vore så förutsägbar, ovass och finesslös. Ibland är det svårt att tolka budskapet som annat än reaktionärt (exempelvis: hemmapappor är gruvligt omanliga och avtändande). Nej, ge materialet mera skruv! Tänk utanför ramarna! Spräng korsetten!

Syskonbädd sänds i TV2 torsdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 20.30 och söndagar kl. 00.25.

, , , , , , , , ,

En kommentar

 1. Heidi skriver:

  Allting kan inte falla alla i smaken, men som en del av produktionsteamet kan jag inte låta bli att delta med en kommentar.

  Ja, huvudpersonerna är kvinnor, men serien som helhet handlar inte bara om kvinnor och ”kvinnoteman”, om man nu absolut vill lägga kvinnor mot män i humorsammanhang. Varför?

  Det tredje avsnittet är ”koti” (inte heminredning), och de flesta lär ha ett sådant, också män. Kommande teman är ”vänskap”, ”arbete”, ”sex”, ”själen”, ”familjen” och ”glädje” – teman som berör alla, inte bara kvinnor.

  Det finns en sketch som handlar om en osexig hemmapappa, men det handlar om parodi på människor vars liv bara kretsar kring ekologiskt levande med tvättnötter, tofu och tygblöjor. Udden på skämtet är inte riktat mot hemmapappor, även om någon förstås kan känna sig träffad.

  Det verkar som om kritikern snabbt dragit sina slutsatser och bestämt sig för att inte ge serien en chans. Den rättigheten har man förstås, fast det skulle vara intressantare att läsa en text där skribenten såg med öppet sinne på slutresultatet.

Kommenteringen är stängd.