Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Slagkraftig vikingasåpa

8 jan , 2014, 18.10 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I kväll blir det eventuellt något för vänner av fantasyserien Game of Thrones och svärd och sandal-serien Spartacus. Skägg, svett och slagsmål bjuder nämligen även den irländsk-kanadensiska historiska dramaserien Vikings (History 2013–) på. Den dammar av den vikingatida hjälten Ragnar Lodbrok, som finns omnämnd i fornnordiska sagor och dikter.

Den tidigare Calvin Klein-modellen Travis Fimmel gör Ragnar Lodbrok, eller Lothbrok som han kallas på engelska, en bonde och krigare som lever någonstans i Skandinavien på 700-talet, troligen Norge med tanke på fjordlandskapet. Han vill vidga vyerna och hitta rikare trakter att plundra genom att segla västerut ut på de vida haven i stället för den vanliga rutten österut. Han kommer därmed ihop sig med vikingahövdingen Jarl Haraldsson (Gabriel Byrne, terapeuten i In Treatment) som är av en annan åsikt.

Resultatet blir en vikingafärd i mindre skala, till Britannien och Frankrike, där Ragnar och hans mannar sprider skräck. Med sig har han bäste polaren och skeppsbyggaren Floki (Gustaf Skarsgård), en kufisk figur med tuschade ögon som påminner om sångaren i The Progity. Med är också frun och sköldmön Lagertha (Katheryn Winnick), liksom brorsan Rollo (Clive Standen), som är intresserad av henne.

Förutom råa vikingar på plundrarstråk blir det alltså en del relationsdrama, och tur är väl det. Det här är en brutal och grovhuggen historia om makt, erövring, lojalitet, manlig vänskap – och kärleken till kvinnan. Det är inget tungt drama som manusförfattaren Michael Hirst (The Tudors) levererar utan snarare en slagkraftig vikingasåpa.

Första säsongen har nio avsnitt varav svensken Johan Renck regisserat tre. En andra säsong har premiär i februari, och i den utlovas personer som Alfred den store, Leif Eriksson och Ivar Benlös figurera. I avsnitt tre och fyra medverkar den finske skådespelaren Jouko Ahola, som vann titeln världens starkaste man åren 1997 och 1999.

Vikings sänds i Sub onsdagar kl. 22.00, repris lördagar kl. 00.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.