Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,Scifiserie

När strömmen gick

9 jan , 2014, 18.11 Malin Slotte

 

För femton år sedan gick strömmen. Poff! Sedan kom den aldrig mer tillbaka. Någonsin. Vad var det som egentligen hände?

Det är premissen i den amerikanska serien Revolution (NBC 2012–). Människorna lever som på 1800-talet i en postapokalyptisk värld utan elektricitet. All infrastruktur har fallit samman. Landets ledning har kollapsat. Man bor i små samhällen på landet, medan milisförband försöker ta makten.

I centrum står familjen Matheson utanför Chicago. Barnen som satt och kollade på Hacke Hackspett när det stora strömavbrottet skedde är nu unga vuxna. Inledningsvis samlar serien ihop sin kärntrupp. Serien har jämförts med Hungerspelen, i och med att också dottern i huset är en ung hjältinna med pilbåge. Men hon tillåts inte vara seriens huvudhjälte. Första avsnittet går ut på att Charlie, som hon heter, letar upp sin farbror i Chicago för att be honom om hjälp att befria brodern som tagits av milisen. Farbrodern, som först är motvillig, deklarerar att om han ska hjälpa till får hon kliva åt sidan en aning. I farbror Miles har vi en riktig slagskämpe. Likt Zorro svingar han svärdet och duckar för kulor med närmast övernaturlig tur.

I räddningstruppen ingår också faderns nya sambo som Charlie har svårt att dra jämnt med, samt faderns vän Aaron, en nörd allergisk mot bin med en bakgrund på Google. Han förvaltar en talisman vars funktion kommer att klarna. Det bjuds även på lite romantik då en av miliserna får känslor för Charlie.

Mysteriet i serien är varför strömmen försvunnit. Det antyds att den döde fadern haft en finger med i spelet. Förutom Hungerspelen har serien jämförts med Lost, och man kan även se likheter med filmen The Road. Betecknande för dem alla är att de kvalitetsmässigt slår Revolution med hästlängder. Det här är nämligen förutsägbar och schablonmässigt förverkligad underhållning. Tillräckligt många tycks ändå ha intresserat sig för mysteriet med strömmen, för det blev en andra säsong.

Revolution sänds i Sub torsdagar kl. 22.00, repris söndagar kl. 0.10.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.