Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Liv i dödens närhet

16 jan , 2014, 16.44 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Alla kulturer har ritualer kring döden, sätt att bearbeta sorgen. Kvällens dokumentär Homegoings av Christine Turner skildrar afroamerikansk begravningskultur med begravningsentreprenören Isaiah Owens i Harlem, New York, som utgångspunkt.

Owens driver en begravningsbyrå som särskilt uppskattas av stadens afroamerikanska baptister. Vi har fått bekanta oss med amerikansk begravningskultur via dramaserier som Six Feet Under från 2000-talets förra hälft. Där fick vi lära oss att på amerikanska begravningar är kistan ofta öppen, vilket innebär att stor vikt läggs vid att den döda sminkas, friseras och kläs upp för att vara fin under avskedsceremonin.

Också Owens lägger stor möda och noggrannhet vid detta prepareringsarbete. Men det som främst skiljer hans ceremonier från de flesta begravning i exempelvis Finland är den känslosamma stämningen på dem. Här blandas tårar med glädje och eufori – vissa scener i dokumentären kunde man tro var ur en ståuppföreställning när folk vrider sig av skratt i bänkarna. Musiken är svängig gospel, och budskapet är att döden också är något positivt. Man ser den som en hemkomst där man får träffa alla nära och kära som gått bort före en själv.

Trots ämnet är det inte ångestladdat, utan dokumentären tar sig an döden med samma naturlighet som detta proffs som haft den som yrke i över fyra decennier. Som huvudperson för en dokumentär är Owens ett fynd. Dokumentären bygger till stor del på hans resonemang kring och förhållningssätt till liv och död. Han är också intressant för att han så tidigt fascinerades av döden – varför förblir oklart, men alla frågor har kanske inte svar. Redan som barn lekte han begravning med blommor och stickor på marken, och han begravde alla husdjur som dog i grannskapet. Vid en ålder av 62 år har han begravt en stor del av sin släkt. Hans 95-åriga mamma lever än, och Owens vet att dagen då hon går bort blir den svåraste i hans liv.

Dok: Inför himlafärden sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.