Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reseserie

Resa i nutid genom dåtid

21 jan , 2014, 17.58 Malin Slotte

 

Great Continental Railway Journeys är en resehandbok skriven av britten George Bradshaw (1801–1953). Den är en över hundraårig guide till Europas järnvägsnät och städerna som knyts samman av det.

I den femdelade BBC-serien Great Continental Railway Journeys från 2012 använder Michael Portillo den som guide när han reser med tåg genom Europa. Resultatet blir en reseserie med historiska förtecken, närmare bestämt det som nostalgiskt brukar kallas ”la belle époque”, tiden strax före andra världskriget – det exemplar han har med sig är av 1913 års upplaga.

Den tidigare konservative parlamentsledamoten Michael Portillo, en gentleman som inte räds att klä sig i färg, har en förkärlek för att resa med tåg. År 2010 gjorde han sin första reseserie med tåg, Great British Railway Journeys, då på brittisk mark, och han använde sig också då av en av Bradshaws guider. För tillfället visas den femte säsongen av hans brittiska tågresande i BBC.

Men i Yle i kväll är det alltså kontinenten som gäller, och i första avsnittet tar han tåget under Engelska kanalen till Paris. Han bläddrar i guideboken och beskriver hur man reste för ett sekel sedan och hur platserna var då. I Paris berättar han om den stora översvämningen 1910, dricker absint i Montmartre och visar oss den helt bedårande överdådiga stationsrestaurangen Le Train Bleu.

Från Paris susar han i väg till Marseille, en sträcka på 860 kilometer som tar tre timmar i dag, för att på Rivieran besöka en biograf i La Ciotat där den moderna filmen anses ha fötts när bröderna Lumière 1895 visade snutten där ett tåg kör in på stadens station. Mer kulturhistoria blir det i Antibes dit målarna vallfärdade på 1910-talet. Sista anhalt är spelparadiset Monte Carlo i Monaco.

I följande avsnitt bär det av norrut genom Ungern, Österrike och Tyskland. Efter Belgien och Nederländerna avslutas serien i Compiègne i norra Frankrike.

En fascinerande värld: Tågresan i Europa sänds i TV1 tisdagar kl. 19.00, repris fredagar kl. 15.55 och lördagar kl. 8.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.