Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Ingen fullträff i sikte

1 feb , 2014, 15.40 Malin Slotte

 

Det blir ingen lätt match för Finland att ta sig till final i årets Eurovision Song Contest. Ingen av låtarna i kvällens inhemska final håller nämligen måttet, och utgången känns därmed oviss. Det som saknas är ett optimalt bidrag där allting klaffar. Största problemet är själva låtarna. Det finns helt enkelt inte en tillräckligt stark refräng med potential att hävda sig utomlands.

Av kvällens åtta finalisterna har Hanna Sky och Softengine gått direkt till final, men det är inte självklart att detta försprång innebär att någon av dem tar hem det: Hanna Sky demonstrerar röstresurserna i sin lätt gospelaktig världsförbättrarballad som låtmässigt ändå inte når fram till den pampighet den eftersträvar. Softengine har en estetisk sångare, men musikaliskt är det valpigt. En blekare version av samma fartfyllda poprock som Softengine bjuder finalens andra pojkband Madcraft på.

Tre år i rad har Finland representerats av en finlandssvensk i ESC. Det är inte omöjligt att det blir en fjärde gång med duon Clarissa feat. Josh som tänker rätt i sitt dancenummer, även om de inte riktigt fått till det. Det har varit problem med sången, och scenframträdandet har känts rörigt, men framför allt saknar refrängen det lyft den borde ha.

I showtermer tänker också tjejtrion MIAU och bjuder på ett energifyllt nummer som är visuellt tilltalande och andas attityd, även om låten är i simplaste laget. Något visst har också den originella duon Hukka ja Mama; en intellektuellt lekfull look i kombination med en hyfsat trallig lågmäld visa.

Lågmäld är också Mikko Pohjolas ballad, startfältets mest musikaliska bidrag, som förmodligen skulle ha största chansen att med hjälp av juryröster ta sig till final i Köpenhamn. Men särdeles sprittande på en eurovisionsscen är det knappast. Men det är ändå intressantare än Lauri Mikkolas gospelaktiga ballad, där man liksom så mycket annat i det här startfältet anar vad man velat åstadkomma även om man inte nått dit.

Tävlingen för ny musik: Final sänds i TV2 i kväll 21.00, repris söndag kl. 11.25 och måndag kl. 13.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.