Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När rött ska bli grönt

10 feb , 2014, 21.03 Malin Slotte

 

Anna-Karin Grönroos dokumentär Ekopolis från 2013 följer under två år en finsk ingenjörs försök att få ett ekostadsprojekt han utvecklat förverkligat i Kina. Urbanisering i Kina sker snabbare än någonsin i historien. Inflyttningen till storstäderna i kombination med befolkningsökningen gör att utvecklingen i Kina anses vara ett av de allvarlgiaste globala miljöhoten.

Dokumentären följer två huvudpersoner som aldrig träffar varandra och i deras olikheter speglas två vitt skilda världar. Dels är det den äldre finländske teknologiprofessorn och gröna politikern Eero Paloheimo, dels den kinesiska affärsmannen och miljardären Zhang Yue. De har båda idéer om hur den miljöstad som ska rädda miljön i Kina och världen kunde konstrueras. Zhang Yue vill på rekordtid smälla upp en jätteskyskrapa vars höjd på 838 meter skulle slå nytt världsrekord. För tillfället pågår konstruktionen av den så kallade Sky City-skyskrapan i Changsha, en byggnad som i praktiken skulle rymma en hel stad och beräknas bli klar i sommar. De fattigaste skulle bo lägst ner, de rikaste i toppen och medelklassen i mitten, planerar Zhang Yue. Alla nödvändiga tjänster – utom krematorier av någon anledning – ska erbjudas de 10 000 invånarna så att de aldrig behöver lämna bygganden och därmed skulle miljön skonas. Visionen låter onekligen klaustrofobisk, exempelvis skulle vissa grönområden inte se någon sol utan belysas med solliknande LED-lampor. Paloheimos ekostad skulle däremot vara ett slags laboratorium av ren teknolog belägen i en dal utanför Peking.

Dokumentären handlar inte så mycket om de miljöskonande lösningarna bakom dessa två ekostadsvisioner, utan snarare om kulturkrocken mellan väst och öst. Det handlar om hur olidligt långsamt byråkratins kvarnar mal, om oändliga kongresser och samtal som inte verkar leda någon vart, eftersom man helt enkelt inte verkar förstå varandra och saknar de rätta kontakterna.

Dokumentärprojekt: Ekostaden sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.20.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.