Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Kubakrisen under ytan

19 feb , 2014, 18.38 Malin Slotte

 

Sällan har världen stått så nära randen till självutplåning som under Kubakrisen i oktober 1962. Hur nära det faktiskt var att kärnvapenkrig utbröt framgår av den amerikanska dokumentären The Man Who Saved The World från 2012. Den rekonstruerar skeendet på båda sidorna med intervjuer med både ryssar och amerikaner som befann sig i militära nyckelpositioner under dessa kritiska dygn då världen höll andan.

Framför allt handlar det om vad som skedde på den sovjetiska ubåten B-59, en av fyra kärnvapenförsedda ubåtar som Sovjet skickade mot Kuba. Skeendena på ubåten skildras genom dramatiserade avsnitt, där den ryska tremannabesättningen något fånigt talar engelska med varandra.

Amerikanska jagare försökte pressa upp ubåten till ytan med hjälp av sjunkbomber, vilket innebar ett olidligt oljud i skrovet. Ubåten var byggd för ishavsförhållanden vilket ledde till att temperaturen i det varmare vattnet steg till 60 grader inne i ubåten. Besättningens vattenranson var ett glas om dagen. Dessutom höll strömmen på att ta slut, och radiokontakten till Moskva var bruten sedan en vecka.

Kaptenen på ubåten fick för sig att kriget redan startat och var färdig att avfyra kärnmissilen. Till all lycka krävdes det att alla tre i besättningen var överens om detta. Hjälten som vägrade var befälhavaren Vasilij Archipov (1926–1998), som gått till historien som mannen som avvärjde ett kärnvapenkrig i en stund då världen befann sig närmare förödelse än någonsin.

Till sitt berättargrepp är detta en mycket amerikansk dokumentär. Den använder sig ogenerat av en bombastiskt dramatisk berättarton à la Hollywood. Det är ett sätt att berätta som få som vill bli betraktade som seriösa i vår kultur skulle använda sig av. Å andra sidan är det onekligen effektivt – det är svårt att värja sig för dylika narrativa brösttoner.

Historia: Mannen som räddade världen sänds i TV1 i kväll onsdag kl. 19.00, repris söndag kl. 15.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.