Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Ordning och regler på herrgården

26 feb , 2014, 20.27 Malin Slotte

 

I Finland omhändertas fler ungdomar än någonsin av myndigheterna. Kyröskartano är en barnskyddsanstalt i Tavastkyro som tar emot ungdomar efter att andra insatser visat sig vara otillräckliga. Till den herrgårdslika miljön kommer ungdomar som har problem; det kan gälla missbruk, kriminalitet, skolk, eller att föräldrarna helt enkelt inte längre klarar av att ta hand om dem. Marja Kurikkas dokumentär följer vardagen på hemmet med fokus på tre av ungdomarna, två pojkar och en flicka, som har både missbruk och självskadebeteende bakom sig.

Ingen personal intervjuas, men tanken med vistelsen på herrgården är uppenbarligen att ge ungdomarna struktur i vardagen, lära dem sköta vardagssysslor och kräva att de följer regler. Det här innebär att de sysselsätts med städning, kökssysslor och trädgårdsarbete om dagarna – vilket inte sker utan protester. Det är mycket konflikter. Personalen ifrågasätts ständigt, ibland genom regelrätta utbrott. Man har även gemensamma aktiviteter då man grillar på midsommarafton och gör en utflykt i skogen. Då och då är det någon som rymmer. Det mesta skildras okommenterat, med visst avstånd till tittaren.

Ta tag i livet sänds i kväll onsdag kl. TV2 22.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.