Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

En hårding i hatt

4 mar , 2014, 17.46 Malin Slotte

 

TV5 har lagt vantarna på en av höstens mest uppmärksammade tv-serienyheter i USA, actionthrillern Blacklist (NBC 2013–), och introducerar serien genom att sända ett dubbelavsnitt i kväll. Intrigmässigt verkar detta vara standardvara, men dramatiken är uppskruvad till max. Det rör sig om den så välbekanta katt- och råttleken mellan FBI och slipade kriminella, och som huvudperson har vi ännu en gång en högintelligent superskurk, spionen Raymond ”Red” Reddington (James Spader).

Han topparlistan över efterlysta personer och första avsnittet inleds med att han av någon anledning frivilligt överlämnar sig till FBI. Gripandet blir en dramatisk gruppkoreografi, där antalet vapen som riktas mot Red är oräkneligt. Men intrigen kan börja, Red har förstås en baktanke. Han är villig att samarbeta med polisen på det villkoret att han bara talar med en polis: nyutexaminerade Elizabeth Keen (Megan Boone) som händelsevis är första dagen på jobbet och som han till synes inte har några kopplingar till.

Det visar sig att Red är villig att hjälpa FBI att sätta fast en mängd tunga kriminella, vars verksamhet är så raffinerad att inte ens FBI känt till deras existens. Seriens fall i de olika avsnitten är alltså personerna på denna svarta lista. Skälet till denna hjälpsamhet lär väl klarna, liksom kopplingen till agent Keen, som visar sig ha rätt mycket skinn på näsan trots att hon är rookie. Livet har farit hårt fram med henne, vilket satt sig prägel på hennes personlighet.

Vi får veta att hon tidigt blev föräldralös, vilket ohjälpligt omedelbart åtminstone får den här tittaren att misstänka att Red kan vara hennes försvunne far. Vart annars skulle ett drama med dylika ingredienser barka? Men detta är alltså blott spekulationer och att gå händelserna grovt i förväg. Den som tittar får se, och tittar gör man i så fall främst för James Spaders insats som Red. En så karismatisk skådespelare väcker inte bara tittarens nyfikenhet på denne slipade skurk, utan även sympati och attraktion. I USA rullar ännu den första säsongens 22 avsnitt; en andra säsong är beställd och börjar i höst.

Blacklist sänds i TV5 tisdagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 23.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.