Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Supermarjo fixar livspusslet

13 mar , 2014, 21.37 Malin Slotte

 

Inom realityserierna finns en underkategori som kunde kallas uppfostrings-tv. Det handlar om program som, ofta med tukt och förmaning som metod, tar sig an vanliga människors problem med vikt, ekonomi, städning eller barnuppfostran.

En variant på denna genre är kvällens inhemska seriestart Pelasta perheemme, Supermarjo! Seriens dragplåster är Supermarjo alias Marjo Niittyviita som blivit en realitykändis särskilt i Nelonens kanaler. För två år sedan fick hon en egen tv-serie i Supermarjo ja tytöt som handlade om hennes showbizfamilj i Hollola. Nu lanseras denna superkvinna i en ny produktion där hon hjälper familjer att få struktur på en vardag som inte fungerar. Som sidekick har hon marttarådgivaren Hanna Pikkarainen.

Första avsnittet handlar om en familj i Sysmä som bor i ett ostädat hem alldeles fullhamstrat med grejor. Kort och gott, här behövs hjälp av Supermarjo och marttan. Dylika serier brukar bygga på utländska beprövade och framgångsrika format. Det gör inte den här serien, och det märks. Programidén är outvecklad, det vill säga produktionen verkar slapp och planlös, för att inte säga poänglös. I och för sig framställs Marjo som en som för egen del på ett ypperligt sätt löst detta med att kombinera familjeliv, arbete och egen tid, ändå förblir hennes roll som auktoritet och expert på det svåra livspusslet anspråkslös. Åtminstone för den som inte har en relation till henne sedan förr kan hon framstå som både anonym och ointressant.

Familjen i Sysmä hade antagligen klarat sig utmärkt utan att Marjo och Hanna i början dyker upp och talar om att de måste städa. Familjen gör nämligen i dubbel bemärkelse grovjobbet i programmet; de filmar själva när de röjer vind och förråd. Sedan flyttar de plötsligt. När Marjo och Hanna gör återbesök i deras nya hem är det fint och välstädat, och det blir smått löjligt när familjen uttrycker tacksamhet över den hjälp de fått.

Pelasta perheemme, Supermarjo! sänds i Liv torsdagar kl. 20.00, repris fredagar kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.