Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Game show

Frejdig knasunderhållning

15 mar , 2014, 22.47 Malin Slotte

 

Slicka främlingar i armhålan. Äta mat som kastats i soptunnan. Tugga begagnat tuggummi som ligger på gatan. Det är några av uppdragen som de tävlande i Yle Fems tjugodelade streetgameshow Simon ställs inför. Det både låter och är ofattbart äckligt, och den djupsinniga tanken bakom allt detta är förstås att de tävlande ska utmana sina gränser i förhållande till främmande människor. Dessa gränser tolkas alltså i väldigt konkret fysisk bemärkelse, och rätt snart kryper det in en sexuell underton i uppdragen. Det handlar också om att utmana språkliga barriärer, eftersom många av dem man möter på gatan inte talar svenska. Och förstås handlar det om social kompetens då det gäller att övertala främlingar att ställa upp på de mest vansinniga ting.

Formatet är från början israeliskt, men produktionsbolaget Pampas Production har bearbetat det rätt mycket. Från den israeliska förlagan kommer också programmets namn Simon, som egentligen härstammar från leken Simon säger/Kungen befaller. Serien har samma skapare som Drakan, Farsor och Studieliv.

I detta upptågsrika och gränstestande sociala experiment tävlar tolv fyrapersonerslag från hela Svenskfinland om en resa till Las Vegas. Tävlingen genomförs i turnéform på olika orter och i varje avsnitt tävlar tre lag om en plats i finalen i Mariehamn. Lagen består bland annat av radioredaktörer på Radio Extrem, humorgruppen KAJ och UMK-deltagaren Clarissa med team. De första avsnitten är inspelade i Åbo.

Produktionen är Expedition Robinson-dramatisk inte minst i grafik och vinjettmusik, och Reidar Wasenius sköter programledaruppdraget med pondus. Det här är en vild och vansinnig programidé rätt olik det man brukar förknippa med finlandssvensk tv, och som tittare dras man oundvikligen med i spektaklet. Man vrider på sig när det är pinsamt, mår illa när det är äckligt, och framför allt gapskrattar man åt alla galenskaperna. Det här må inte vara den mest sofistikerade tv-underhållning som gjorts, men det är utan tvekan engagerande.

De fyra första avsnitten publicerades på Arenan redan i måndags, och sänds på tv i dag och i morgon.

Simon publiceras fyra avsnitt åt gången på Arenan på måndagar och sänds i  Yle Fem lördagar kl. 11.45 och söndagar kl. 18.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.