Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Judarnas överlevnadshistoria

18 mar , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

STORY OF THE JEWS

I den femdelade serien The Story of the Jews (BBC 2013) presenterar den brittiske historikern Simon Schama judarnas historia och deras betydelse i världshistorien. Till vardags är Schama professor i historia och konsthistoria vid Columbia University i New York. Serien baserar sig på hans tvådelade bok med samma titel, och det är också ett tema som berör honom personligen eftersom han själv är jude. För vänner av allmänbildande BBC-dokumentärer torde Schama vara ett bekant ansikte. Han har gjort ett tiotal om vitt skilda ämnen, på senare år om allt från Shakespeare till Obamas Amerika.

I kvällens serie följer Schama judarnas spår i världen genom att resa till städer som New York, Odessa, Berlin och Jerusalem. Judarnas historia är en överlevnadshistoria lika mycket som en lidandehistoria. Detta är bildad, allmänbildande och matig tv.

Den i huvudsak kronologiska berättelsen tar avstamp 3 000 år tillbaka i tiden då ett stamfolk levde på omstridd mark och vars komplicerade monoteistiska gudsförhållande fanns skildrat i skriftlig form. Det är dessa texter som skapat den judiska identiteten och som även bidragit till att bevara den genom historiens prövningar.

Serien inleds med psykoanalysens fader Sigmund Freud som även han reflekterade kring sitt folks historia då han cancersjuk levde i exil i London. Detta kopplas till en högtidsmåltid i Schamas egen familj där bordsdiskussionen mer galghumoristiskt berör ämnet. Därefter inleds historielektionen filmad på historiska platser.

Nästa avsnitt handlar om judarna under medeltiden fram till renässansen samt om judarnas relation till kristna och muslimer. Det sista avsnittet, som avhandlar Förintelsen och grundandet av staten Israel, har kritiserats för att vara ensidigt, en kritik som BBC avvisat. Schama deklarerar öppet att han är sionist och pläderar för en tvåstatslösning i området.

Historia: Berättelsen om judarna sänds i Yle Teema tisdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 15.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.