Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Söka kärleken på nätet

19 mar , 2014, 22.05 Malin Slotte

 

Kun rakkaus klikkaa

Ett av fem amerikanska par sägs ha träffats på nätet. Att söka livskamrat den vägen är i dag mindre märkvärdigt och laddat än det någonsin varit att lägga in en gammal hederlig kontaktannons. Icke desto mindre finns det vissa förutfattade meningar om detta sätta att träffa människor, till exempel att det skulle vara ytligt. Det kan det förstås också vara, liksom så mycket annat människor sysselsätter sig med. Kvällens HBO-dokumentär från 2011, Emmynominerade When Strangers Click: Five Stories from the Internet, innehåller fem korta historier om personer med erfarenhet av nätdejtning. Regissör är Robert Kenner till vars tidigare produktion hör Oscarsnominerade Food Inc. från 2008 som visats i Yle.

Flera av berättelserna är solskenshistorier om par som numera är gifta och har barn. Men även om slutet är lyckligt har personerna fått kämpa innan de träffade den rätta. Den i filmen som verkar ämnad att fungera som ett exempel på att man inte kan veta vem som döljer sig bakom en nätsignatur är Ryan, som fick kontakt med stadens konservativa borgmästare Jim West när han chattade i ett forum för homosexuella. Varje berättelse ges bara tio minuter, och sexskandalen kring Jim West verkar ha varit uppmärksammad i USA, men för en oinsatt väcker detta kapitel i dokumentären mest frågetecken.

Inte heller de övriga berättelserna når särskilt djupt. Dokumentären framstår mest som fem hopklippta, och i och för sig helt intressanta, inslag.

Den mest uppseendeväckande historien handlar om svensken Jonas Tancred som både hittade kärleken och fick skivkontrakt genom den virtuella världen Second Life. Han bor med sin mamma på en ö i den svenska skärgården men lever ett virtuellt parallelliv som avataren Bara Jonson, en yngre och vackrare version av sig själv.

Flera av personerna säger att det är personligheten de fallit för på nätet. När de sedan träffats i verkligheten har det funnits överseende med eventuella yttre tillkortakommanden.

När kärleken klickar sänds i TV2 i kväll onsdag kl. 22.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.