Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Jämna steg med hackarna

21 mar , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Dok: Harri Hursti - jämsides med bovarnaHarri Hursti (född 1968) har gjort sig en karriär på datasäkerhet. Hans jobb är att hitta sätt att skydda företag och privatpersoner mot dataintrång. För det krävs det att han tar reda på luckorna i säkerhetssystemen och hur hackarna opererar.

Redan som tonåring på åttiotalet blev han känd som ett datageni. Han briljerade i tv med sina kunskaper i MTV:s frågesport Tupla tai kuitti (Kvitt eller dubbelt). I dag är han mångmiljonär bosatt i Atlanta, USA.

Solveig Mattsson har gjort ett personporträtt på denne IT-expert som är brorson till Veikko Hursti och kusin till Heikki Hursti, båda kända för sina insatser för fattiga. I programmet besöker han också kusinens brödutdelning i Berghäll tillsammans med sin amerikanska flickvän. Programmet är också filmat i USA där Hursti 2006 upptäckt grava brister i säkerheten i det elektroniska valsystemet. Han var en av de medverkande i HBO-dokumentären Hacking Democracy från 2006 som handlade om detta ämne.

I kvällens program talar han mer allmänt om datasäkerhet. Det är komplicerade saker, men en sak blir klart: bristerna är stora, det är alltför lätt att göra intrång.

Dok: Harri Hursti – jämsides med bovarna sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris söndag kl. 15.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.