Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Nakna och censurerade

25 mar , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Discovery Channel

Två personer, en man och en kvinna, dumpas i krävande terräng någonstans på jorden. De får endast ha med sig en personlig sak, och i 21 dagar ska de klara sig, det vill säga hitta vatten, näring och skydd. Ett filmteam följer med dem utan att ingripa om inte allvarliga medicinska komplikationer tillstöter.

Det här är utgångspunkten i Naked and Afraid (Discovery Channel 2013), en amerikansk realityserie med uppskruvande dramatiska brösttoner, vilket brukar innebär att det kanske inte är så dramatiskt när det kommer till kritan. Hela tiden upprepas det vilka livshotande omständigheter deltagarna befinner sig i – är det inte uttorkning så är det blodförgiftning eller hyenor – men vem som helst inser att någon verklig livsfara knappast är å färde. Förmodligen börjar deltagarna dagen med att smörja in sig ordentligt med hög solskyddsfaktor, även om det inte visas.

Man och kvinna innebär att en av seriens konflikter ligger i kampen mellan könen. I första avsnittet är det militären EJ Snyder och äventyraren Kellie Nightlinger som i bara mässingen ska klara sig på Serengetistlätten i Tanzania. De har båda gedigna kunskaper i hur man överlever i naturen. Han är en riktig karlakarl som vill ta kommandot, ryter djungelvrål och rabblar mantrat ”oh yeah baby” när han kämpar med att göra upp eld. Hon har skinn på näsan och tänker inte falla in i någon traditionell kvinnoroll. Nu måste de samarbeta i tre veckor för att klara utmaningen. Lite kärvar det också mellan dem när de inte ätit på flera dagar och blodsockret är lågt, men större konflikter har vi sett på tv mellan människor.

Deltagarna är nakna, vilket förstås gör dem än mer utsatta. Men frågan är om de ändå inte hade kunnat få ha något litet fikonlöv i form av en bikini att skyla sig med eftersom nakenheten ändå censureras i serien. Om inte annat hade någon sluppit sätta tid på att sitta och sudda ut ädla delar och bröst när de skymtar i bild.

Naked and Afraid sänds i TV5 tisdagar kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.