Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Samernas största högtid

28 mar , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Dok: Saamelaisten suuri juhla

Den allra största högtiden i en sames liv är konfirmationen. Den markerar övergången till vuxenhet och är till och med större än att gifta sig. Så är det i alla fall i Kautokeino i Norge, en lite by där över 80 procent har samiska som modersmål och där så gott som alla ungdomar väljer att konfirmera sig. Konfirmationen sker traditionellt före påsk och förbereds noga. Festen efteråt är storslagen med omkring 150 inbjudna gäster.

Elisabeth Morney som gjort kvällens program är knuten till Strömsö-redaktionen, och har tidigare gjort Strömsö i Sameland, en serie inslag om samiska hantverk. Under inspelningen av den serien lärde hon känna familjen Siri, vars son Johan konfirmeras i kvällens program. Programmet följer förberedelserna inför konfirmationen och informerar om dess betydelse för samerna.

Tyvärr är greppet mera tv-inslag än dokumentärt berättande. I långa speakar ger redaktören fakta, vilket blir störande och övertydligt i ett program som utger sig för att vara dokumentär. Bättre hade varit om någon intervjuad fått ge denna information, och att rent allmänt i högre grad låta bilder och scener tala i stället för redaktören.

Dok: Den stora festen sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris söndag kl. 15.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.