Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Skönheten och odjuret

31 mar , 2014, 21.30 Malin Slotte

 

Dokumenttiprojekti: Yksisiipinen enkeli

Erkki Määttänens dokumentär Yksisiipinen enkeli skulle egentligen ha sänts redan i december. Men så dog Mandela och det blev programändringar, och först nu får vi alltså chansen att se porträttet av tvärkonstnären Sirkka-Liisa Krapinoja-Sass (född 1938).

Det handlar om ett livsöde präglat av ett lyte, närmare bestämt en skolioskrökt rygg. Sirkka-Liisa Krapinoja är det man brukar kalla ”en skönhet”. Hennes utseende kunde ha öppnat många dörrar och drömmarna var stora. Men den deformerade ryggen satte hinder i vägen, i varje fall lät hon sig själv hindras av den. På sätt och vis verkar hon ha varit skönheten och odjuret i en person. Det har i alla fall varit hennes självbild.

Sirkka-Liisa Krapinoja-Sass är pratsam och berättar öppet om sitt liv från barndom till i dag, ofta med en rannsakande, kritisk blick på sig själv. Hon erkänner utan omsvep att hon är självcentrerad, att hon lever i ett slags överdramatiserad verklighet där hon själv är medelpunkten. Hon berättar om hur omgivningens sätt att förhålla sig till hennes lyte i barndomen präglat henne.

Men det gick ganska bra i alla fall. Hon gifte sig med den tyske affärsmannen Peter Sass och levde en stor del av sitt liv i en flott stenvilla i Hamburg. Familjen satsade en förmögenhet på att få hennes ryggrad rak, en process hon skildrat i sin konst som bland annat visats på Kiasma. Hennes konstnärskap omfattar också ord och musik.

Dokumentären gapar över mycket. Den skildrar ett helt liv som berättas i kronologisk ordning. Ett större fokus hade förmodligen varit till fördel. Mera hade man framför allt velat veta om Sirkka-Liisa Sass relation till dottern som avled 2011. Hon återkommer flera gånger till att hon inte bara varit en dålig mor, utan att hon egentligen inte förmått vara en mor över huvud taget. Detta är ett så starkt påstående att det oundvikligen väcker frågor. Varför? Hur då? Vad var det som egentligen hände?

Dokumentärprojekt: Den envingade ängeln sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.