Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Alla har ångest

10 apr , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

Tretton procent av alla amerikanska barn lider av ångestsymtom. Av högskolestudenterna är siffran uppe i var tredje. Och av alla 32-åringar lider över hälften av ångestproblem. Ångestsymtom har blivit den vanligaste psykiatriska sjukdomen i världen, och ångestdämpande preparat toppar medicinförsäljningen.

Denna svindlande statistik bjuder den kanadensiska dokumentären Age of Anxiety från 2012 på. Aldrig tycks människan haft så mycket ångest som i dag. Hur har det blivit så?

Ett svar kan vara vår stressade livsstil, att vi lever i ett samhälle som ställer höga krav. Många upplever en stor osäkerhet i sin livssituation då ingenting är beständigt och konkurrensens stenhård. Men enligt dokumentären handlar det också om att vi i allt högre grad börjat sjukförklara helt normala känslor och tillstånd som ingår i att vara människa. Det är mänskligt att känna oro, rädsla och osäkerhet. Förändringen består i att vi börjat betrakta dessa känslor som något som ska medicineras bort.

Boven i dramat som pekas ut som den som vinner på detta synsätt är läkemedelsindustrin. Det ligger i branschens intresse att sälja mediciner, hitta nya kundgrupper och krämpor att behandla. Det finns ett vinstintresse i att bredda definitionen av psykisk sjukdom. Visst är gränsen mellan vad som är normalt och sjukt flytande, och visst lider många av en ångest som är orimlig och begränsande, men dokumentärens huvudpoäng är att dessa mediciner skrivs ut alltför lättvindigt mot känslotillstånd som i stället kunde hanteras med livsstilsförändringar.

Dokumentären innehåller en rad intervjuer med kritiska röster mot vår tids sätt att sjukförklara oro. Dokumentären har absolut sina poänger, men frågan är om den kanske ändå förenklar problematiken och är för ensidig? Exempelvis de sjunkande självmordssiffrorna anses ju ha ett samband med de nya medicinerna.

Vetenskap: Ångestens tidevarv sänds i Yle Teema i kväll torsdag kl 21.00, repris lördag kl. 13.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.