Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Mode som livspassion

12 apr , 2014, 22.40 Malin Slotte

 

En anspråkslöst klädd man i åttioårsåldern cyklar fram längs gatorna på Manhattan. Ibland stannar han för att fotografera förbipasserande.

Mannen är Bill Cunningham, en känd modefotograf med egna spalter i New York Times. Han har vigt sitt liv åt att fotografera kläder, och i synnerhet gatumodet. Han har utvecklat en unik näsa för trender, men också skaffat sig en historisk överblick över modet. Han ser när trender är på väg tillbaka men upptäcker också varifrån modeskaparna knycker inspirationen till sina skapelser. Han är en maktfaktor inom modet, men skulle knappast själv resonera i sådana termer. Förutom gatumodet fotograferar han också kreationerna på modetillställningar och societetsevenemang, men trots kindpussar verkar han inte låta sig imponeras av denna värld. Bill bryr sig enbart om kläder. När Catherine Deneuve stiger ur en bil under modeveckorna i Paris bryr han sig inte om att fotografera henne eftersom han inte tycker att hon har något intressant på sig. Bill lyfter enbart kameran när något intresserar honom. Om det är en okänd på gatan eller en mannekäng på catwalken spelar ingen roll. Han stannar aldrig kvar på fester för att umgås, och han tackar alltid nej till maten och vinet som bjuds. I stället cyklar han vidare iklädd reflexväst till nästa fest.

Richard Press porträtterar denna eldsjäl och konstnär i långfilmsdokumentären Bill Cunningham New York från 2011. Dokumentären ger en inblick i New Yorks societetsliv, och en lång rad excentriska modelejon, ofta jämnåriga med Cunningham, intervjuas. Bland annat Vogues chefredaktör Anna Wintour fäller följande smickrande citat: ”Vi klär oss alla för Bill.”

Bill själv är både glad och öppen och svår att komma in på livet. Han bor i sin lilla ateljé i konserthuset Carnegie Hall. Rummet är fullt av dokumentskåp med tiotusentals bilder och negativ. Mellan skåpen står hans säng.

Slutet blir laddat när dokumentärfilmaren försiktigt och respektfullt vågar ställa de brännande frågor som dokumentären oundvikligen väcker om denne man som verkar neka sig all annan njutning i livet än ögats.

Fotograf av gatumodet i New York sänds i Yle Teema i kväll lördag kl. 22.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.