Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Lifestyle

Skärgårdsmat och trädgårdspiff

15 apr , 2014, 20.05 Malin Slotte

 

ve000bnf0g

Ett säkert vårtecken är när trädgårdsprogrammen börjar dyka upp i rutan. I kväll lanserar MTV3 två somriga inhemska livsstilsnyheter: Harri Syrjänens matserie Saaristoruokaa och Maria Nordins trädgårdsserie Keidas.

Saaristoruokaa reser runt i Skärgårdshavet och besöker orter som Nagu, Korpo, Rosala, Hangö, Ekenäs och Åbo. Serien har fått stöd av Svenska kulturfonden och en del intervjuer görs på svenska. Harri Syrjänen, känd från Kokkisota, Soppamies och Sokkokokki, är inte den mest spontana och hjärtliga av tv-personligheter, snarare framstår hans programledarstil som smått träig. Som motivering till varför den nya serien görs anger han att dessa skärgårdskommuner ”har en helt egen matkultur”. Visst är mycket närproducerat och råvarorna färska och naturliga, men frågan är hur unik matkulturen egentligen är? Kvällens avsnitt besöker Korpo och träffar båtföraren Alex Manell och nötuppfödaren Thomas Jansson. En stor del av programmet går åt till att Syrjänen lagar mat och äter mat som han noga redogör för hur den smakar, eller snarare varför det är gott. Det är ingen påkostad och visuellt avancerad produktion, snarare hade det gått att göra mera särskilt av miljöerna i serien.

Något i samma stil och med samma ambitionsnivå är Keidas. Arkitekten Maria Nordin, känd från realityserien Iholla, piffar i varje avsnitt till en trädgårdsplätt utsedd av en kändis. I första avsnittet är objektet Katariina Souris galleri, i senare delar utser Tommi Korpela, Maria Veitola, Arman Alizad, Maria Sid, Susanna Laine, Hanna Gullichsen, Sacha Remling och Stig objektet för förändringen, som alltså inte nödvändigtvis är deras egen trädgård. I sista avsnittet tar sig Nordin an sin egen trädgård. Medverkar gör bästisen Oona Kivelä och maken Reino Nordin.

Saaristoruokaa sänds i MTV3 tisdagar kl. 20.05, repris onsdagar kl. 16.15 och söndagar kl. 11.20 samt i Ava torsdagar kl. 19.00 och lördagar kl. 14.10.
Keidas sänds MTV3 tisdagar kl. 20.30, repris onsdagar kl. 16.45 och söndagar kl. 11.50 samt i Ava torsdagar kl. 19.30 och lördagar kl. 13.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.