Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

Tårar över en stupad far

18 apr , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Dok: 624 brev från min far

Ett program om en man som lära känna sin far som stupade i kriget via breven han skrev hem från fronten.

Ämnet för kvällens reportage av Barbro Björkfelt låter kanske inte jättespännande, men ge det en chans. Det visar sig nämligen vara intressantare än vad man först kan tro.

Utgångspunkten är brevväxlingen mellan Holger och Elvi Grundström då han var vid fronten. En dag började hans son Caj Grundström i Sibbo läsa de över 800 breven, som i alla år legat undangömda på vinden. Brevväxlingen gav Caj en bild den far som han aldrig fick lära känna. Caj var bara sex veckor när pappan stupade.

Programmet är egentligen väldigt enkelt uppbyggt. Intervjuer med Caj och hans familj varvas med uppläsningar ur brevväxlingen som illustreras med gamla svartvita fotografier ur familjealbumet. Via breven får vi tal del av ett ungt pars kärlekshistoria. De beslutar att gifta sig under en av Holgers permissioner, sonen Caj föds och de planerar för ett gemensamt liv när kriget tagit slut. De skriver till varandra ofta, ibland flera gånger om dagen. Det är vardagsrapporter fulla av ömhet och omtanke om varandra. Breven är samtidigt tidsdokument över hur det var att leva i detta undantagstillstånd under krigets hotfulla skugga. Det gripande i detta är att man vet hur det ska sluta. Detta par kommer aldrig att få en gemensam framtid, det kommer kriget att se till på sått obönhörligt grymma vis.

Därtill kommer Caj Grundströms stora livssorg som består i en faderslängtan han tidigt lärde sig undertrycka. Under hans uppväxt talades det inte om pappan, ämnet var för känsligt för hans mamma som sörjde svårt. Liksom så många andra i sin generation fostrades Caj till att män inte gråter. Breven har fått honom att släppa fram känslorna och han verkar äntligen få sörja den far han aldrig fick. Det är berörande att se.

Dok: 624 brev från min far sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris söndag kl. 15.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.