Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

Nostalgitripp till 1979

22 apr , 2014, 22.30 Malin Slotte

 

För tredje året i rad visar Yle en gammal finsk eurovisionsuttagning. I kväll är det år 1979 som gäller, och det bjuds dessutom i samma program på både uttagningen till Eurovisionen och uttagningen till Intervisionen, den östeuropeiska motsvarigheten till den västeuropeiska schlagerfestivalen. Finland deltog ju i båda, ofta med större framgång i den östra versionen. Sex bidrag tävlade i vardera uttagningen, och programledare var Marjatta Leppänen. En nyinspelad femton minuter lång intervju med henne inleder kvällens temahelhet. Den handlar mer om hennes eget artistskap än om Eurovision.

Bidragen i 1979 års uttagning håller inte lika hög nivå som 1975 års uttagning, som visades för två år sedan. Tokigt nog visas enbart bidragen, poänggivningen som direktsändes finns nämligen inte bevarad. Finlands representant i Eurovision Song Contest i Jerusalem 1979 blev Katri Helena med låten Katson sineen taivaan. Tvåa blev för övrigt Yvonne Gräsbeck (1960–2008) med Hyvästi ystäväin. Övriga tävlande i eurovisionsuttagningen var Pepe Willberg, syskontrion Babitzin, Markku Aro och Seidat.

I intervisionsuttagningen tävlade Ritva Oksanen, Maarit, Eero Lupari, Taiska, Greger och Paula Koivuniemi. Vann gjorde Oksanen med låten Tuulessa soitto sousi.

Till Finlands andra representant i Intervision utsågs av någon anledning femman Greger med låten Sain kauniin maan och det var kanske tur för han kom senare trea. Oksanen gick däremot inte hem i Östeuropa.

Katri Helenas Katson sineen taivaan blev en stor inhemskt hit, däremot gick det inte lika bra i Jerusalem där hon blev fjortonde av arton länder. Vann gjorde Israel igen, den här gången med eurovisionsklassikern Hallelujah.

Noteras kan att Sverige detta år placerade sig tre placeringar sämre än Finland. Sjuttonde blev Ted Gärdestads Satellit, som ju är en suverän låt. I efterhand framstår detta som helt galet orättvist.

TV-arkivet: Eurovisionen 1979 sänds i Yle Teema i kväll tisdag kl. 22.30

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.