Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Pappor till tvillingar

24 apr , 2014, 22.00 Malin Slotte

 

Dok: Pitkä matka isäksi

Homosexuellas rättigheter är en av de hetaste politiska frågorna i världen just nu. Kvällens perspektiv på ämnet är italienskt, i Yle Fem-samproduktionen My journey to meet you/Prima di Tutto från 2012, som handlar om två män som skaffar barn tillsammans. Det sker i ett land som i motsats till många länder i Västeuropa inte ger några juridiska rättigheter till samkönade par.

Filmare är den biologiska fadern själv, Marco Simon Puccioni. Under tre år har han dokumenterat hur han och partnern Giampietro blir fäder till tvillingar. Det sker genom två kvinnor i USA: den ena äggdonator, den andra surrogatmamma. Männen är barnens föräldrar men fortsätter ändå hålla kontakt med kvinnorna efter att sönerna fötts i en form av utvidgad familj. Dokumentären är ett försvar av denna – inte okontroversiella – metod att skaffa barn, genom att visa att det kan handla om mer än penningtransaktioner.

I filmen som får karaktären av dagbok vänder sig Marco direkt till sina söner; det är för dem han gör den. Dokumentären inleds när männen åker över till USA för att vara med under den stundande förlossningen. Vi får vara med under familjära sammankomster, hos surrogatmamman i USA där paret stannar ett tag innan de åker tillbaka till Italien, men också när männen träffar sina egna släktingar. Vi är med på dopet som sker i en kyrka och vi får inblick i familjens vardag och ser dem umgås med andra regnbågsfamiljer.

Familjen verkar inte ha några större problem i sin näromgivning. De negativa attityderna i landet representeras däremot av klipp ur tv-debatter, där tonen är så hätsk att den i många länder numera skulle falla under ribban för vad som anses acceptabelt att häva ur sig offentligt.

Trots det familjära ämnet blir dokumentären ändå rätt opersonlig. Man lär aldrig känna huvudpersonerna riktigt. Det hade varit intressant att exempelvis få veta något om Marcos och Giampietros historia, och hur de beslöt sig för att bilda familj.

Dok: Först av allt sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.