Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Radio

Leva med schizofreni

27 apr , 2014, 09.03 Malin Slotte

 

Danne 1

Högar av nakna, staplade människokroppar. Gotland som ett skräckfyllt koncentrationsläger.

Detta såg Daniel Österlund från bussfönstret, då han för två somrar sedan besökte Gotland för att söka in på en musikskola. För Daniel var det han upplevde verklighet. Han hade drabbats av sin första psykos.

Trettioåriga Daniel är huvudpersonen i Viktor Granös radiodokumentär om hur det är att leva med sjukdomen schizofreni. Eller hur det är att en gång ha haft allt, men så en dag bli fråntagen det, som Daniel själv beskriver det. När Daniel blev sjuk förlorade han på kort tid bostad, jobb och flickvän.

Dokumentären är gjord som ett porträtt med totalt fokus på sin huvudperson. I de fyrtio minuter som dokumentären pågår stiger lyssnaren in i Daniels liv och tankevärld. Granö, som känt Daniel i åtta år, besöker honom hemma i Borgå. Vi får följa med till matbutiken, krogen och till Daniels egenvårdare Harriet. Däremellan framför Daniel egenskrivna låtar på gitarr. Det är närgånget på flera plan: mikrofonen fångar exempelvis ljudet när Daniel röker cigarretter medan han pratar.

Vi möter en tänkande, känslig, kreativ och sympatisk person som håller sina symtom i schack med hjälp av medicinering. Programmet är ännu ett exempel på att de bästa etermedieupplevelserna på finlandssvenska ofta fås på radio under vinjetten Månadens dokumentär. Trots ämnet är detta inget hopplöst program. Vid sidan av det svåra finns humor och även existentiella frågeställningar.

Förutom att dokumentären skildrar hur det är att drabbas av psykossjukdom ger den tack vare sin huvudpersons verbala och analytiska förmåga en inblick i schizofreni så att lyssnaren får en bild av hur den drabbades föreställningsvärld förvrängs, och de handlingar som detta i sin tur kan leda till. Som att cykla hela jävla natten för att göra något som man aldrig kommer att göra om.

Månadens dokumentär: Cykla hela jävla natten sänds i Radio Vega i dag söndag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.