Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Glamorösa flygvärdinnor

29 apr , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=KVgHa5oOWNw

Det fanns en tid när flygvärdinna var bland det mest glamorösa en kvinna kunde bli. Om den här tiden och miljön på sextiotalet handlar den rappt berättade brittiska dokumentären I Was a Jet Set Stewardess från 2012. Den målar en tidsbild genom intervjuer med gamla flygvärdinnor varvat med arkivfilmmaterial. Ett dussin äldre damer bjuder på underhållande anekdoter och avslöjar i dag preskriberade hemligheter ur en karriär som de verkar minnas med nöje.

Dokumentären betar av olika aspekter av flygvärdinneyrket, och bekräftar samtidigt en bild som lever och frodas exempelvis inom populärkulturen. Det var unga, attraktiva kvinnor som värvades till yrket. Måtten var bestämda både beträffande längd och vikt, håret skulle ha en viss längd och på antagningsintervjuerna frågades det om sex – i dag verkar mycket sexistiskt föråldrat. Romanser med den manliga kabinpersonalen var vanliga, och på fritiden mellan flygningarna festades det hejvilt och hades affärer med inflytelserika män på de främmande destinationerna. Sextiotalet var en brytningstid då kvinnan började komma ut i arbetslivet, men då också sexualiteten blev friare. Även flygbranschen stod i förändring då jetflygplanen gjorde det möjligt att flyga snabbare och utan avbrott för tankning.

Men flög gjorde fortfarande inte var och varannan som i dag. Att flyga var exklusivt, och passagerarna pysslades om som kungligheter och bjöds på sjurättersmiddagar av en dignitet man knappast ens får i första klass i dag. Vissa av flygvärdinnorna minns kändisar de flugit med, som The Beatles, Sean Connery och Vivien Leigh. Men även yrkets professionalitet lyfts fram. Det gällde att klara av att bemöta tafsande passagerare och handla i nödsituationer så att inte panik utbröt ombord. Med gott humör välkommnades passagerarna ombord på planet – flygvärdinnorna hade tullat på champagnen innan.

Historia: Jet seten flyger sänds i Yle Teema i kväll tisdag kl. 21.00, repris lördag kl. 15.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.