Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Svensk stjärna i Hollywood

1 maj , 2014, 19.15 Malin Slotte

 

Ann-Margret Olsson, född 1941, är en av sex svenskar som har en stjärna på Walk of Fame i Hollywood.

SVT har låtit producera en dokumentär om den åldrande aktrisen som flyttade till USA redan som femåring, men som fortfarande pratar en bruten svenska. Hon tar emot filmteamet i sitt överdådigt pyntade hem i Beverly Hills, men reser också till sina rötter i Jämtland och till Gärdet i Stockholm där hon är född.

Alla filmklipp med berömda skådespelare imponerar. Ann-Margret har spelat mot John Wayne, Elvis Presley, Jack Nicholson, Kirk Douglas, Steve McQueen och Walter Matthau. Hon har varit Oscarsnominerad två gånger, vunnit fem Golden Globe och en Emmy.

Allt det här borde vara tillräckligt med ingredienser för en intressant dokumentär. Ändå blev det inte så. Den här dokumentären kämpar nästan ständigt med en seghet.

Av någon anledning har man inte lyckats få huvudpersonen att framstå som intressant. I slutet har man faktiskt ingen aning om vem denna person egentligen är. Hon pratar heller aldrig om det som borde ha varit det intressantaste: hur det var för en svensk immigrant att skapa sig en karriär i Hollywood, hur det var att möta legender som Elvis.

Även kollegorna Jon Voight, Bo Derek och Justin Chambers intervjuas om Ann-Margret och säger de vanliga artigheterna Hollywoodstjärnor brukar säga om andra Hollywoodstjärnor. När Bo Derek påstår att Ann-Margrets fyrtioåriga äktenskap varit en förebild för hennes eget äktenskap tänker man: Kom igen! Mest att säga har faktiskt Maud Adams.

En aning vaknar man till när maken Roger Smith berättar hur han fattade beslutet att personligen flyga Ann-Margret till Los Angeles när hon föll och krossade kindbenet 1972. Flygresan riskerade hennes liv, men han ville inte att de lokala läkarna skulle förstöra hennes ansikte genom att börja skära i det. Kort kommenterar Ann-Margret också sin över fyrtioåriga nykterhet.

Ann-Margret – från Valsjöbyn till Hollywood sänds i Yle Fem/SVT World natten till fredag kl. 1.00, repris lördag kl. 21.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.