Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

Fyra favoriter!

3 maj , 2014, 18.30 Malin Slotte

 

Nu är vi framme vid mina fyra favoritbidrag i årets Eurovision Song Contest, alla låtar som jag skulle stå ut med att vann och som jag gärna lyssnar på som låtar för att jag helt enkelt gillar dem. Den här rankningen gjorde jag som ett experiment och jag har medvetet undvikit att ta del av andras omdömen om låtarna för att inte påverkas. Det är roligare om folk tycker olika. Botten och toppen var lätt att ranka, men den stora skaran medelmåttor var svårare att rangordna. Musiksmak är också något som förändras medan man håller på och lyssnar. Skulle jag göra om denna lista nu skulle den se annorlunda ut, bland annat skulle jag nog lyfta Estland och Nederländerna, kanske även Norges målarfärgen torkar-ballad, högre upp. 

Vem vinner då? Så vitt jag kan se finns det ingen tydlig, självklar vinnare i år, i egenskap av överlägsen storfavorit. Jag har mina fyra favoriter, men jag är inte ens säker på att vinnaren finns bland dem.

1. Ryssland: Tolmachevy Sisters – Shine

Tadaa! Min personliga favorit – i hård konkurrens med de tre bidragen nedan – är Ryssland. Det här är en riktigt bra melodi vill jag påstå. Här finns både melankoli och något smäktande pampigt, även om de två tvillingsystrarna är väna på ett lite Twin Peaks-aktigt kusligt sätt. Det är svårt att säga hur världsläget påverkar tävlingen i år. Därför tror jag inte på vinst för Ryssland, få sedan se hur långt detta räcker, hur den pågående konflikten påverkar resultatet. I min opolitiska bok är detta i varje fall etta.

2. Tyskland: Elaiza – Is It Right!

Tyskland satsar på cirkus och cabaretmusik med en låt som står som ett utropstecken i startfältet med sin karaktär och stringens. Det är taktfast trumma och dragspel och en sångerskan som gör det själfullt. Förhandsvideon bleker intrycket avsevärt, den här låten gör sig bäst med kraft live.

Kan Tyskland vinna? Ja, Tyskland är en möjlig vinnare.

3. Albanien: Hersi – One Night’s Anger

Det här är krispigt och klart, väldigt melodiöst, en låt som påminner om en popvisa från sjuttitoalet, och sångerskan verkar vara jättestark. Påminner lite om Kate Bush.

Final? Det här måste vara en självklar finalist.

Vinnare? Kanhända det är för smalt och otillgängligt. Men nog borde det bli topp tio för det här.

4. Italien: Emma Marrone – La Mia Città

Italiens bästa bidrag sedan de kom tillbaka till tävlingen. Det här är inte heller så pretentiöst som Italien brukar vara, snarare rockigt och rivigt med driv, och en tydlig och stark refräng.

Kan Italien vinna? Jag tror inte det här är ett vinnarbidrag, men topp tio borde det bli. Det här är en riktigt bra låt.

Kommenteringen är stängd.