Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Tanter med känsla för stil

5 maj , 2014, 20.05 Malin Slotte

 

Den här veckan är det modevecka på Yle Teema, och kanalen bjuder på modedokumentärer varje dag fram till lördagen. Från måndag till onsdag visas den tredelade franska dokumentärserien Fashion Pack som betar av tre decennier ur den samtida modehistorien: 1980-talet, 1990-talet och 2000-talet.

1980-talet brukar slentrianmässigt avfärdas som ett fult decennium, men i dokumentärens första avsnitt framgår det vilket kreativt, dynamiskt och nytänkande decennium det egentligen var, med en egen djärv estetik. Programmet lyfter fram fyra Parisbaserade designer från decenniet: Jean Paul Gaultier, Azzedine Alaia, Thierry Mugler och Claude Montana. Det var modeskapare som ställde allt över ändå, bröt med det förflutna och överskred gränser med sitt mode. Serien visar hur samhällsklimatet och strömningar i tiden återspeglas i modebranschen.

Om dokumentärserien är en lektion i modehistoria ur parisiskt haute couture-perspektiv är kvällens andra dokumentär, brittiska Fabulous Fashionistas, en lättsam och festlig historia om sex kvinnor med medelåldern kring åttio som visar att man inte behöver resignera inför livet och bli osynlig bara för att man åldras. Den gemensamma nämnaren för flera av dem är att de är modeintresserade, och har en beundransvärd, särpräglad, färgstark estetik. Pengar köper inte stil, visar än en gång en av de äldre damerna, som hittat det mesta i garderoben på loppis för några pund.

Förutom deras modeintresse handlar det också om leva aktivt och bejaka livet långt upp i åren, vilket förstås är mer än en inställningsfråga utan också handlar om vilken otur man har med sjukdomar och krämpor i livets lotteri. Sedan kan man fundera på varför man blir så imponerad av dessa damer. Av att de verkar så mycket yngre än vad de är, vitala både till kropp och själ. Det ligger antagligen något hoppingivande i detta.

Tre decennier i modets historia sänds i Yle Teema i kväll måndag kl. 20.05, repris lördag kl. 13.20.
Orubblig stilkänsla sänds i Yle Teema i kväll måndag kl. 21.00, repris söndag kl. 20.10.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.