Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Två män i en bil

6 maj , 2014, 21.45 Malin Slotte

 

Två komiker reser runt som restaurangkritiker på engelska landsbygden. BBC-serien The Trip (2010–) med Steve Coogan och Rob Brydon kan lätt tas för någon form av livsstilsprogram med roliga programledare. Men det är det inte.

De både männen reser visserligen runt till traktens bästa, ofta Michelinstjärnförsedda, restauranger, men maten har inte huvudrollen här. Det har männens relation, och de spelar alter ego-versioner av sig själva. Det är fråga om en komedi, en situationskomedi, om två män i fyrtioårsåldern, mer kolleger än vänner, och deras samtal speglar konkurrensen mellan dem. Det här är inte två som är överdrivet förtjusta i varandra.

Orsaken till att de hamnat i samma bil är att Coogans flickvän som egentligen skulle följa med velat ta paus i förhållandet. Coogan ska skriva en artikelserie om restaurangerna för The Observer och för att inte behöva åka ensam får han Brydon med sig, en småbarnspappa som är mindre framgångsrik än han själv, men som verkar vara den lyckligare av dem båda.

Duon åker alltså mest bil och äter medan de slänger käft med varandra. Särskilt förtjusta är de i att tävla i vem som imiterar stora, kända manliga skådespelarna bäst. En stor del av de två första avsnitten upptas av detta improviserande medan de äter läckerheter utan att desto mera kommentera maten. Här hänger tittarens nöje förstås i hög grad på att man känner till skådespelarna som imiteras, och lite mycket av detta imiterande blir det nog. Men det kan man ha överseende med i en i övrigt ovanligt rolig komediserie. Samspelet mellan de här grabbarna är intressant, och det är rätt underfundiga poäng som plockas när pilarna flyger mellan dem.

Den engelska landsbygden är vacker, och värdshusen som besöks som sagt autentiska. Regissör är Michael Winterbottom, som också gjorde filmversionen. I den andra säsongen The Trip to Italy (2014) reser Coogan och Brydon runt i Italien.

The Trip – Coogans och Brydons krogresa sänds i TV1 tisdagar kl. 21.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.