Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Abba-Agnethas historia

9 maj , 2014, 23.25 Malin Slotte

 

Efter att Abba splittrades har Agnetha Fältskog (född 1950) varit känd för att sällan ge intervjuer. Efter att hon gett ut två soloalbum det senaste decenniet har det här ändrats. Exempelvis ställde hon upp när BBC ville göra ett program om henne 2013 i samband med att hon gav ut sitt senaste album A för ett år sedan.

Det handlar en hel del om Abba, och på slutet lite om inspelningen av albumet. Berättelsen om Abba berättas här ur Agnethas synvinkel, och hon var också den medlem som fick mest uppmärksamhet i gruppen, både för sin röst och för sitt utseende. I dokumentären med originaltiteln Agnetha – Abba & After medverkar även de forna bandkollegorna Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

Beträffande Abba berättas här till stor del samma historia som i den dokumentärserie om gruppen som började i MTV3 på valborgsmässoaftonen. Skillnaden är att det i huvudsak är abborna själva (Anni-Frid Lyngstad undantagen) som intervjuas, vilket gör en betydande skillnad.

Även den här dokumentären tar upp det som alla kanske inte vet: att Agnetha skrev sina egna låtar när hon inledde sin solokarriär redan som femtonåring. Hon skrev också några enstaka låtar för Abba. Björn och Benny ville att hon skulle skriva fler, men självkritiken var för stark, kommenterar hon själv i kvällens program.

De tre abborna talar också de smärtsamma skilsmässorna som gruppmedlemmarna gick igenom på slutet, även om de försökte fortsätta som grupp.

Abba-delen av programmet är längst, men så drog sig också Agnetha tillbaka från offentligheten efter att gruppen splittrades. Under nittiotalet gav hon inte ut en enda skiva, men blev omskriven i pressen när holländaren Gert van der Graaf förföljde henne.

Vi får följa med i inspelningsstudion och se albumet A bli till. I London möter hon Take Thats Gary Barlow som hon sjunger duett med på ett av spåren. Albumet fick ett rätt bra mottagande.

Agnetha i Abba sänds i kväll fredag kl. 23.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.