Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Film

De älskade en sommar

14 maj , 2014, 21.50 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=86J-uDaMHKc

Den tyska tv-filmtrilogin Dreileben (ungefär Tre liv, Tyskland 2011) lär ha kommit till efter en mejldiskussion mellan de tyska regissörerna och manusförfattarna Christian Petzold (Barbara, 2012), Dominik Graf och Christoph Hochhäusler. De står alla för varsin film i trilogin som Yle Teema nu visar. Filmerna är fristående men utspelar sig under samma sommar på samma ort, i en fiktiv småstad i Thüringen, och handlingen sker mot bakgrunden av polisjakten på en förrymd mördare.

Men det är ingen kriminalfilmserie i traditionell bemärkelse. Den första delen, Christian Petzolds Etwas Besseres als den Tod från 2011, skildrar en sommarromans mellan två relationsovana personer: Johannes (Jacob Matschenz) som gör sin civiltjänst på ett sjukhus och den bosniska flyktingen Ana (Luna Zimic Mijovic) som jobbar som hotellstäderska. De unga tu pendlar mellan ömhetsbetygelser och gräl, som handlar om att den impulsiva Ana tar illa vid sig av det Johannes mot bättre förstånd säger eller gör. Ana har tidigare varit tillsammans med en pojke i ett motorcykelgäng, Johannes exflickvän är chefskirurgens dotter. Han drömmer om att åka till Los Angeles för att studera, för Ana verkar inte framtiden erbjuda lika många möjligheter.

Det mest effektfulla här är miljön som rymmer en hel del tristess och som ger filmen dess stämning: en ödslig kombination av asfalt och förort och natur och stor skog, lite som Esbo men ännu lummigare och grönare. I bakgrunden pågår den dramatiska polisjakten efter mördaren, men de två ungdomarna är helt upptagna av varandra och sina konflikter. Men skogen de går igenom, både ensamma och tillsammans, har en kuslig funktion; någonstans där inne finns ju hotet, mördaren.

Den andra filmen, Grafs Komm mir nicht nach handlar om en kriminalpsykolog som minns sina män. I den tredje filmen, Hochhäuslers Eine Minute Dunkel är den förrymda mördaren huvudperson.

Dreileben sänds i Yle Teema onsdagar kl. 21.50.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.