Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Populismens ansikten

15 maj , 2014, 22.00 Malin Slotte

 

Ulkolinja: Populistien Eurooppa

EU-valet den 25 maj syns allt tydligare i tv-tablån, exempelvis i kvällens utrikesdokumentär om de populistiska rörelserna i Europa. Dokumentären gör nedslag i fyra EU-länder med betydande populistiska politiska rörelser: Italien, Frankrike, Nederländerna och Ungern. I dessa länder har populismen olika skepnad, men också gemensamma drag.

Först ut är komikern Beppe Grillos Femstjärnerörelse i Italien. Partiet är en proteströrelse mot korruptionen inom italiensk politik, och förespråkar direkt demokrati. I dokumentären framstår partiet mest som en sabotör som är mera intresserat av att kritisera än driva egna politiska frågor. Den ideologi man står bakom är motstridig: man är mot skatter men för en omfattande samhällelig service. Endast partiets toppskikt får uttala sig för medierna.

Som mer samlad och politiskt målmedveten framstår Front National under Marine Le Pens ledning i Frankrike. Dokumentären besöker arbetarstaden Forbach som är hårt drabbad av arbetslöshet och fattigdom och där nästan hälften av invånarna stöder partiet. Här utpekas de utomeuropeiska invandrarna som syndabockar.

Mest prydligt och rumsrent bedräglig ter sig den nederländska populismen. Geert Wilders Frihetsparti har liberala värderingar och är för abort och homosexuellas rättigheter. Däremot är han starkt islamkritisk, och kräver att invandrare avsäger sig den egna kulturen. Wilders ser inte islam som en religion utan som en farlig ideologi, och han vill förbjuda Koranen.

Exemplen ovan är på partier som mycket väl kan komma att få makten i sina länder. Ungern utpekas som det enda EU-landet där populister för tillfället sitter vid makten. Sedan 2010 styrs landet av Viktor Orbáns nationalkonservativa Fidesz-parti. I parlamentet sitter även det antisemitiska och antiromska partiet Jobbik. Enligt en ungersk oppositionspolitiker har landet övergått till så kallad styrd demokrati av samma modell som i Ryssland.

Fjärrlinjen: Populisternas Europa sänds i TV1 i kväll torsdag kl. 22.00, repris onsdag kl. 22.50.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.