Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Mer än ett hus

16 maj , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

1965 Föreningshuset biokväll

– Jag har nyckeln till ett hus som inte längre finns.

Med de suggestiva orden inleder Katrina Grönholm-Kulmala sitt reportage om Föreningshuset i Pargas, en tidigare medelpunkt i småstaden som redan i de inledande bilderna dramatiskt slickas av eldslågorna. Det finns inte längre, efter år av förfall och misskötsel tog elden det slutligen vintern 2013.

Om detta hus, och om dess betydelse för det samhälle som med gemensamma krafter lät bygga det 1924, handlar programmet. En gång var byggnaden en mötesplats för ortsborna, en plats för gemenskap där fester och sammankomster hölls. Särskilt stor betydelse har det haft för ungdomarna. Här har människor gått på dans och bio, kanske träffat sin livskamrat, som Grönholm-Kulmalas egna föräldrar som är några av dem som bjuder på sina personliga minnen av huset i programmet. Själv minns Grönholm-Kulmala ungdomsdiscona på åttiotalet. Artister som Kirka, Danny, Katri Helena, Eva Dahlgren och Benny Ulvaeus Hootenanny Singers har uppträtt här.

Under alla dessa år har Grönholm-Kulmala haft nyckel till huset, och ibland smugit sig in för att filma hur förfallet framskred. De sista åren stod huset övergivet och utsattes för skadegörelse. 2004 försökte några stadsbor rädda det, men ägaren var ointresserad av att hålla det i skick.

Det är inte den lättaste uppgiften att göra ett program om ett hus som är så här starkt knutet till sitt lokalsamhälle engagerande, och mest relevant är väl också programmet för dem som har personliga band till byggnaden. Ändå handlar programmet om mer än Föreningshuset i Pargas. Det blir en symbol för tidens förändring, för hur vi umgås och söker gemenskap på ett annat sätt i dag, kanske även för hur lokalsamhällets betydelse verkar minska som ett led i trenden att allt smått ska slås samman i större enheter för att bli mera effektivt och lönsamt. Det torde stå fler hus av den här typen och förfalla i vårt land.

Dok: Berättelser om ett hus sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris söndag kl. 15.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.