Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

”Vi lydde bara order”

19 maj , 2014, 21.40 Malin Slotte

 

Under Vietnamkriget, den 16 mars 1968, skedde massakern i My Lai i Vietnam, där uppskattningsvis över 500 civila, de flesta obeväpnade kvinnor, barn och åldringar, sköts ihjäl. Barak Goodmans långfilmsdokumentär My Lai från 2010 utforskar hur detta fruktansvärda kunde ske samt återger efterspelet då de amerikanska myndigheterna försökte utreda händelserna.

Dokumentären bygger på intervjuer med soldater som var med, med personer som såg till att massakern fick offentlighetens ljus och med bybor som lyckades överleva blodsdådet. Den är bland annat bildsatt med de magstarka bilder som krigsfotografer tog på plats, fotografier som bidrog till att världen fick reda på vad som hänt då de publicerades i tidskrifter i november 1969. Dokumentären är en saklig och balanserad utredning av något som bara framstår som onödigt, hemskt, smutsigt och våldsamt, människan som sämst och lägst. Den producerades ursprungligen för det amerikanska public service-bolaget PBS, och belönades med en Emmy för sin regi.

Det var förstås inga exceptionella personer som utförde detta ofattbara, utan helt vanliga unga män som i flera månader under stor psykisk press dragit runt mellan byarna i Vietnam. De såg sina kamrater dö en efter en av olika fällor och minor i terrängen, och levde i ständig skräck för sina liv. När så order kom uppifrån om att alla som fanns kvar i byn My Lai var fiender, eller sympatiserade med fienden, och skulle skjutas omgående, blev det ständiga hotet de upplevde plötsligt synligt och konkret och soldaterna lydde. Men någonting i ordergivning hade gått fel, och när ledningen ingrep var massakern redan ett faktum, och man försökte tysta ner det skedda.

Ett och ett halvt år senare kom ändå massakern till omvärldens kännedom. Myndigheterna började utreda vad som hänt, det blev till och med rättegång, men folkopinionen bidrog till att ingen riktigt dömdes för det värsta blodsdådet i amerikansk krigshistoria.

Dokumentärprojekt: My Lai sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.