Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Medelklassens mörka lustar

21 maj , 2014, 22.00 Malin Slotte

 

Bouquet of Barbed Wire är en brittisk seriesuccé från 1976 som fick tittarna att chockerat dra efter andan. Den baserar sig på en roman med samma titel från 1969 av Andrea Newman. Serien väckte uppmärksamhet på grund av sina djärva och moraliskt utmanande sexuella teman som incest och sadomasochism. Yle sänder nu nyversionen från 2010, som är komprimerad till tre delar från originalets sju avsnitt.

Handlingen kretsar kring en övre medelklass-familj där far och tonårsdotter dyrkar varandra, åtminstone är dottern faderns ögonsten så till den grad att det påminner om en förälskelse. Modern verkar åse detta utan misstankar och svartsjuka. En dag får pappan sitt livs överraskning när dottern, som går i gymnasiet, kommer hem och presenterar sin lärare som sin pojkvän. Mannen som uppträder arrogant och provokativt meddelar dessutom att dottern är gravid. Fadern blir helt ifrån sig, och inte blir han lugnare av att de två strax därefter gifter sig. Han anar oråd, vilket han verkar göra rätt i, och han tänker inte stå handfallen utan att ingripa.

Vissa ändringar har gjorts i intrigen, antagligen för att få till mer chockverkan i dag. I originalserien var dottern äldre och studerade vid universitetet där hon blev gravid med sin universitetslärare.

Kanske man inte alls borde ha gått och ändrat i tiden här, utan låtit serien utspela sig för fyrtio år sedan. Tabuna är säkert i stort sett desamma, men individens handlingsutrymme torde ändå vara större i dag, särskilt för kvinnor. Anpassad till nutid blir den redan konstiga intrigen ännu konstigare. Serien urartar till en hejdlöst otrolig härva vars sensationella vändningar inte alls är så kusliga och spännande som de är tänkta att vara. Mest är detta en riktigt skruvad praktsåpa med skräckeffekter och bättre skådespelare än vad den skulle förtjäna.

En famn full av taggtråd sänds i TV1 onsdagar kl. 22.00, repris fredagar kl. 22.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.