Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Digitalportar på vid gavel

27 maj , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Spotlight: Lukitsemattomat portit

Veckans undersökande reportage i Yle Fem kan för den oinsatta te sig som ett snårigt och abstrakt ämne. Johan Gullmets uppmärksammar och reder ut säkerhetsluckorna inom industrins datasystem, det vill säga de system som reglerar produktion och processer. Han gör av allt att döma ett gediget jobb och är väl insatt i den komplicerade tekniska biten av ämnet. En och annan tittare som inte är så tekniskt bevandrad eller intresserad ramlar nog snabbt av kärran, men det är väl okej att också rikta sig till en smalare publik ibland. Ämnet saknar knappast relevans: Det handlar om att de digitala portarna till industrins automatiserade system i många fall står öppna, vilket är en säkerhetsrisk eftersom i princip vem som helst kan ta sig in och styra processerna.

Dessa luckor upptäcktes för ett år sedan av en grupp forskare vid Aalto-universitetet. Ur ett globalt perspektiv befanns Finland vara extra dåligt på att skydda sina system. När Spotlight ber forskarna göra om försöket ett år senare verkar ingenting ha hänt: en stor del av systemen är fortfarande oskyddade. Sökprogrammet som används upptäcker till och med fler företag på sin radar.

Programmet fokuserar mera på de tekniska funktionerna och processerna än på vilka följder och komplikationer dessa brister kan ha, för samhället och individen. Detta trots att luckor även hittats hos instanser som kraftverk, vattenverk, sjukhus och fängelser. Det är experter som intervjuas. Här ges inga exempel på attacker och vad dessa har lett till, och i vilken omfattning sådana sker.

Få företag vill ställa upp i tv då det gäller säkerhetsbrister. Ett undantag är Borgå energi där IT-chefen Osmo Bäckman uppger att säkerhetssystemet skulle utlösas och anläggningen stanna om någon obehörig gjorde intrång. Men katastrof skulle det inte bli. Det finns reserver, även om det kanske skulle uppstå luckor i värmetillförseln, försäkrar han.

Spotlight: Olåsta dörrar sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00, repris lördag kl. 15.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.