Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Det nionde dygnet

1 jun , 2014, 22.35 Malin Slotte

 

Det är fyra år sedan Jack Bauer (Kiefer Sutherland) – CTU-agenten för vilken uppdraget att kämpa mot terrorismen är mer än ett jobb – flydde med både den ryska och den amerikanska regeringen efter sig. I den nionde säsongen som startar i finsk tv i kväll dyker han upp i London, efter att ha levat gömd i Östeuropa. En ny katastrof är med andra ord under uppsegling, och den som ska rädda världen är än en gång Jack Bauer.

Actionserien 24 är en av 2000-talets mest minnesvärda tv-serier. Mellan åren 2001 och 2010 producerades åtta säsonger, vilket gav serien 72 Emmy- och 12 Golden Globe-nomineringar. Sutherland har kammat hem sju statyetter för sin huvudroll. Det speciella med serien är att varje säsong, timme för timme, i realtid skildrar ett dygn fullproppat med action och dramatik. Varje säsong har alltså bestått av 24 delar där varje avsnitt skildrat händelserna under en timme. Den nionde säsongen, som består av 12 delar, behåller detta koncept och ändå inte: också denna gång sker händelserna under ett dygn, man väljer bara att hoppa över hälften av timmarna. Ett annat berättargrepp serien är känd för är den så kallade split screen-tekniken då tv-rutan ibland spjälkas upp i flera parallellhandlingar.

MTV3 sänder avsnitten föredömligt snabbt efter att de sänts i USA – första avsnittet sändes den 5 maj. Och tajt och spännande är det från start – vill man ha tv-action av kvalitet är 24 ett säkert val. Säsongen är däremot inte fristående; bäst hänger man med om man sett de tidigare säsongerna.

I säsongens avsnitt medverkar en del skådespelare bekanta från andra tv-serier: Tate Donovan (Hostages, Damages, O.C.), Benjamin Bratt (The Practice, Private Practice), Michael Wincott (The Crow), Stephen Fry (Jeeves and Wooster, Fry & Laurie) och Michelle Fairley (Game of Thrones). Mary Lynn Rajskub ses även fortsättningsvis som Lisbeth Salander-lika Chloe O’Brian, det närmaste Jack kommer att ha en vän.

24: Live Another Day sänds i MTV3 söndagar kl. 22.35, repris måndagar 23.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.