Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Var är berättelsen?

2 jun , 2014, 21.30 Malin Slotte

 

Dokumenttiprojekti: Sotungin kyl‰hullut

Jean Bitar är en finländsk filmare född i Libanon 1948, vars väg till Finland gick via filmutbildning i Moskva. Vanda ligger honom varmt om hjärtat. Flera av de dokumentärer han gjort för Yle har utspelat sig där. För ett år sedan sände Dokumentärprojektet långsfilmsdokumentären Gudomligt ljus om den egensinnige Sottungsbykonstnären Leonardo da Vilhu som Bitar följde i spåren under flera årstider. Bitar måste ha tyckt att da Vilhu inte var den enda intressanta invånaren i Vandastadsdelen Sottungsby, för nu kommer en till dokumentär om invånarna där. Titeln Sottungin kylähullut utlovar flera originella bekantskaper i trakten. Leonardo da Vilhu är med på ett hörn även här.

På ett övergripande plan handlar dokumentären om hur några eldsjälar, snarare än ”byfånar”, skapar en bygemenskap och förvaltar byns traditioner och historia genom att förmedla dem till yngre generationer. Sottungsby är en gammal tvåspråkig jordbruksbygd, och i dokumentären blir det besök på Trollberga traktormuseum, Naturskolan, frivilliga brandkåren, älgjakten samt diverse evenemang och samkväm. Särskilt släkterna Asplund och Helenius verkar vara aktiva i denna gemenskap, och pysslar även med diverse projekt hemma, som man ofta gör på landet när man har ett garage eller en verkstad att breda ut sig i.

Problemet – och i det här fallet är det ett ansenligt problem – är berättandet, avsaknaden av en historia, en konflikt, ett fokus eller en riktning som skulle ge en framåtrörelse och skapa intresse hos tittaren. Regissören verkar planlöst ha filmat ditt och datt, han gör nedslag hos människor och aktiviteter i byn, men som det verkar utan någon struktur och idé om vad han egentligen vill berätta. Och det räcker inte. I dokumentären om Leonardo da Vilhu funkande greppet bättre; en så färgstark och underhållande person driver själv berättelsen.

Dokumentärprojekt: Byfånarna i Sottungsby sänds i kväll måndag kl. TV1 21.30, repris lördag kl. 13.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.