Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Finns det tigrar i Sydsudan?

9 jun , 2014, 21.30 Malin Slotte

 

På torsdag är det avspark för fotbolls-VM i Brasilien som pågår under en månads tid. Med anledning av detta har det blivit en hel del fotbollsdokumentärer på tv den senaste veckan. Kvällens brittiska dokumentären Coach Zoran and His African Tigers från 2013 handlar om landslaget i fotboll i världens yngsta nation Sydsudan, som utropade sig självständigt 2011, efter två decennier av inbördeskrig som skördade två miljoner offer. Sydsudan är inte med i VM, men blev Fifa-medlem 2012.

Dokumentären skildrar hur denna unga nation bildar sitt första landslag i fotboll med serben Zoran Djordjevic som inkallad tränare. Han är en veteran på området som tränat både Bangladeshs, Filippinernas, Sudans och Jemens lag genom åren. I Sydsudan börjar han från ingenting. Landets fotbollsförbund är nybildat och det första han gör är att åka på talangjakt i det fattiga landet för att samla ihop spelare som ser fotbollen som en möjlighet till ett bättre liv. När han väl fått ihop laget döper han dem till sina afrikanska tigrar, tydligen helt omedveten om att tigern är ett djur som existerar bara i Asien. Men å andra sidan, Finlands hockeylag kallas för lejon, så varför inte?

Dokumentären skildrar hur konflikten mellan Zoran och den sydsudanska byråkratin trappas upp – någon brist på konflikt föreligger inte i den här berättelsen. Det drar så småningom ihop sig till en riktigt infekterad maktkamp mellan landslagstränaren och fotbollsförbundets ledning, där den hetlevrade Zoran beskyller landet för ineffektivitet och korruption, medan fotbollsförbundets ledning å sin sida hävdar att Zoran är galen. Man får en känsla av att båda sidorna kan ha en poäng här. Sydsudan har förstås betydligt större problem att kämpa med än att få ihop ett fotbollslag, men via fotbollen ger dokumentären en glimt av vilka stora utmaningar denna unga nation står inför.

Dokumentärprojekt: Zorans tigrar sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.