Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Underbara kvinnor på utställning

10 jun , 2014, 21.55 Malin Slotte

 

Den första Miss Finland-tävlingen ordnades 1931 och vanns av Ragnhild Nyholm. Sedan dess har Miss Finland arrangerats årligen, med uppehåll för krigsåren 1939–1944. Den direktsända Miss Finland-tävlingen har traditionellt varit ett populärt tv-program, särskilt under televisionens tidiga år, då det inte rådde samma överutbud på tv-underhållning som i dag. Länge direktsände MTV3 tävlingen, men 2012 tog Nelonens lillasysterkanal Liv över, något som kanske kan tolkas som att intresset för den här typen av tv-tävling är på dalande. Med sina knappa en halv miljon tittare var tävlingen ändå Livs mest sedda program i fjol.

Yle Teema har klippt ihop ett tvådelat arkivpaket om Miss Finland i sommar. Först ut i kväll är ett hopklipp av allt material som finns sparat från sextiotalet. Direktsända misstävlingar var ett populärt familjenöje på sextiotalet, men tyvärr sparades inte direktsändningarna för eftervärlden. Det material som visas i kväll har varit förfilmer på biograferna, och från vissa år finns bara stillbilder kvar. Den timslånga kavalkaden från sextiotalet inleds med en förfilm från tävlingens första år på trettiotalet. En av vinnarna, Ester Toivonen, kröntes till Miss Europa 1934.

Av kvällens material är allt i svartvitt, utom en kort sekvens från Miss Skandinavien-tävlingen 1966. Tv-mässigt uppfyller det långt ifrån dagens standard – man får knappt en uppfattning om hur flickorna ser ut, de bara knallar runt i sina rejäla baddräkter och glamorösa aftonklänningar medan de kommenteras av en präktig berättarröst. Det var en annan tid med en annan kvinnosyn, som kan te hårresande föråldrad i dag. Men i grund och botten var misstävlingarna förstås dåtidens motsvarighet till dagens Idols och Top Model, det vill säga en väg till kändisskap och ett mer spännande liv.

Nästa vecka står sjuttiotalets misstävlingar på tur.

Levande arkiv: Miss Finland sänds i Yle Teema i kväll tisdag kl. 21.55, repris fredag kl. 17.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.