Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vägen till landslaget

16 jun , 2014, 19.00 Malin Slotte

 

blagula-drommar-svt-play-tv-dokumentar-fotboll

Sverige är en fotbollsnation som man inte ska räkna bort i internationella sammanhang. Det har blivit några medaljer i internationella mästerskap genom åren, både på herr- och damsidan. Om återväxten bland 15-åriga flickor i det yngsta landslaget F97 handlar serien Blågula drömmar, en uppföljning till en motsvarande serie om lika gamla fotbollsspelande pojkar. Den sexdelade serien från 2013 följer flickorna födda 1997 från det första uttagningslägret i Halmstad till EM-kvalet i Israel ett år senare. Det är ett år under vilket det hinner hända mycket. En del slutar, andra tillkommer. Det utmärkande för den här generationens flickor är att de är de första som anses ha en chans att livnära sig som proffsspelare. Men drömmen kräver sina uppoffringar, som att flytta hemifrån för att hitta en ny gemenskap och tillhörighet i ett lag.

Serien är gjord mera som ett rapporterande sportinslag än som en dokumentär med allt vad det innebär av mer avancerat tv-berättande. Första avsnittet följer det årliga så kallade Elitlägret i Halmstad, där 400 tjejer från hela Sverige gör sitt yttersta för att imponera på landslagstränaren Katarina Olsson och bli en av de arton som tas ut till landslaget.

Som en huvudperson i första avsnittet framträder ”den lilla kvicka anfallaren” Priscilla Burgos från Västerås. Hon är ursprungligen från Sydamerika och bor i fosterfamilj efter att det kört ihop sig med hennes religiösa mamma.

– Hon tycker att fotbollen är som en Gud för mig, och för henne finns det bara en Gud, säger Priscilla.

En annan spelare som serien följer är innermittfältaren Johanna Rytting Kaneryd som flyttat från Köping till Stockholm för att spela i det framgångsrika laget Tyresö FF som har många världsstjärnor i sitt stall, bland andra världstopprankade Marta Vieira da Silva.

De övriga fem avsnitten sänds något orgelbundet den 17, 19, 20, 27 och 20 juni.

Blågula drömmar sänds i Yle Fem i dag måndag kl. 19.00, repris onsdag kl. 17.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.