Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Drama

Fantomen bakom ratten

6 aug , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=97cvhYBaEgk

Legenden om fantomen i Belgrad går tillbaka till Titos dagar i det forna Jugoslavien, närmare bestämt till år 1979. Händelserna har verklighetsbakgrund och handlar om en ung man som under tio dagar gäckade polisen när han nattetid vansinneskörde på Belgrads gator i en stulen vit Porsche. Det sällan skådade tilltaget som väckte stort intresse hos stadsborna har setts som en form av protest mot det lugna och ordnade Jugoslavien som var Titos version av kommunismen. Äntligen avbröts den grå vardagen av något spännande. Folket struntade i både Titos toppmöte på Kuba och landets fotbollsmatch mot Argentina, till förmån för den rafflande polisjakten på den mystiske föraren i den vita bilen.

Den serbiska filmen Beogradski fantom från 2009 skildrar dessa höstdagar genom intervjuer med uteslutande män som var med 1979 samt med dramatiserade biljakter i en regnvåt nattlig stad. De intervjuade är främst de poliser som jagade Vlada Vasiljevic som den unge mannen hette. Men också en vän till Vlada kommer till tals samt fotografen som lyckades fånga den okände bilförarens ansikte med sin kamera, och den radiojournalist som Vlada ringde upp för att meddela allmänheten var han tänkte ha sin köruppvisning just den kvällen. Folk sökte sig i tiotusental ut på gatorna för att beskåda spektaklet, och det verkar som om människomassorna bidrog till att polisen hade så häpnadsväckande svårt att få fast honom – de ville inte riskera några liv i jakten. Enligt de biljakter som filmen iscensätter undkom Vlada med nöd och näppe att åka fast flera gånger på ett närmast otroligt sätt.

Estetiken i programmet efterliknar sjuttiotalets polisserier. Här finns bilarna, här finns poliserna och här finns den tidstypiska musiken. Framför allt finns här biljakter; här prioriteras bilaction till förmån för ett mer analytiskt grepp av det fenomen som detta växte till.

Fantomen i Belgrad sänds i Yle Teema i kväll onsdag kl. 20.00, repris tisdag kl. 16.45.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.