Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Ja må hon leva i hundrade år

9 aug , 2014, 14.10 Malin Slotte

 

Under veckan har det varit en hel del Tove Jansson i Yles kanaler. I dag på hennes hundraårsdag kulminerar jubileet med en rad program om och med författaren och hennes muminvärld.

Klockan 14.10 inleds programkavalkaden i Yle Teema med Kanerva Cederströms På resa med Tove som baserar sig på Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs smalfilmer från deras jordenruntresa från Japan till Hawaii på sjuttiotalet. Tjugo år senare klippte Cederström ihop sin egen version av materialet som nu repriseras.

Huvudkanal för dagens firande är ändå Yle Fem som inleder hundraårsdagen klockan 14.20 med två muminfilmer för de yngre. Först ut är den japanska animationen Kometen kommer från 1992 och klockan 15.30 visas Vem ska trösta Knyttet? från 1989 med Janssons teckningar och miniatyrer från Muminhuset i Tammerfors konstmuseum.

I torsdags hade Charlotte Airas nya dokumentär Fånge i Mumindalen tevepremiär. I dag visas Airas två tidigare dokumentärer om Mumin och dess skapare. Mumins memoarer från 2006 (klockan 15.50) är berättelsen om mumingestaltens uppkomst, utveckling, kommersialisering och internationella framgång, särskilt i Japan. Tillsammans med brodern Per Olov Jansson och brorsdottern Sophia Jansson besöker filmteamet Finland, Sverige och Japan.

Vägen till Mumindalen från 2005 (klockan 16.50) handlar om Tove Jansson som bildkonstnär och monumentalmålare i offentliga byggnader. Airas dokumentär besöker platsen för några av Janssons elva monumentalverk: Apollogatans flickskola, Strömbergs fabrik och kyrkan i Övermark.

I En glimt av Tove Jansson (klockan 17.20) samtalar Chris Zitting med Tove Jansson om framgång och berömmelse i hennes ateljé år 1988.

Hundraårsdagen syns även i SVT som sänder Margareta Strömstedts film Mumin och havet där hon besöker Tove Jansson på Klovharun 1968. Programmet sänds i SVT World/Yle Fem klockan 23.00.

Jubileet fortsätter med några program även i morgon och nästa vecka.

Tove Janssons hundraårsdag i Yle Fem i dag från och med kl. 14.20.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.