Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Möta djurets blick

11 aug , 2014, 21.30 Malin Slotte

 

Vissa anser att människan en dag med förfäran kommer att se tillbaka på hur vi behandlat djur. Liksom vi i dag inser det totalt förkastliga och barbariska i exempelvis slaveri och apartheid. Djurrättsaktivismen sätter visserligen tryck på ett etiskt tänkande inom djurhållningen, och många väljer att inte äta andra levande varelser, och inte klä sig i deras hud och päls. Men i jakten på effektivitet och maximal vinst väger livskvalitet och trivsel ändå lätt för våra fyrfota vänner.

Kvällens dokumentär The Ghosts in our Machine från 2013 slår ett slag för djurens rätt, men inte främst genom att presentera fakta utan genom att vädja till känslor via uttrycksfulla bilder. I centrum står fotografen Jo-Anne McArthur som vigt sitt liv åt att fotografera produktions- och försöksdjur. Dokumentären följer med henne till en pälsfarm där hon utan att röra egendomen olagligt i smyg fotograferar djuren i deras burar. I dokumentären träffar vi också beaglar, en hundras som ofta används i försök, och som ett par nu adopterat två exemplar av. Jo-Anne själv tillbringar mycket tid på en lantgård som fungerar som en fristad för produktions- och försöksdjur som avslutat sitt hårda värv.

Stämningen i dokumentären är stillsam och odramatisk, och kameran befinner sig ofta på djurets nivå. Jo-Anne McArthurs fotografier handlar om att fånga djurens själ och förmedla att dessa varelser har ett medvetande och känslor. I bilderna ser djuren in i kameran och möter betraktarens blick.

Effekten är hjärtskärande. Djurporträtten har en sensibilitet och sorg som är oerhört berörande. Man ser djuret, individen, dessa varelser som lever så totalt på människans villkor. Det är en annan sorts utsatthet än människans. Dokumentären fungerar som en tankeställare kring hur vi ser på djur. Tankarna går till den egna konsumtionen, vilket ansvar man har och vad man kunde och borde göra.

Dokumentärprojekt: För djurens väl sänds i kväll måndag kl. TV1 21.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.