Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Förgrundsgestalt i skymundan

14 aug , 2014, 16.05 Malin Slotte

 

Harriet Clayhills

Det finns en kort notis om Harriet Clayhills på Wikipedia. I den står det att hon är en finlandssvensk författare född 1920 samt en förteckning över sju verk. Artikeln är inte uppdaterad med hennes död, och finns ironiskt nog endast på finska – vilket var ett språk som Harriet Clayhills inte behärskade, och en bidragande orsak till att hon tidigt flyttade från Finland eftersom journalistyrket kräver tvåspråkighet. Att denna förgrundsgestalt inom den nordiska kvinnorörelsen är så föga känd i sitt forna hemland beror förmodligen på att hon större delen av sitt liv bodde i Norge och Sverige.

Den 23 juli gick hon bort i en ålder av 93 år. I början av 2000-talet reste Henrietta Clayhills till Fluberg i Norge för att göra ett program om sin avlägsna släkting, som då hunnit fylla åttio. Programmet nystar upp Harriet Clayhills liv bakifrån, med början i nuet för att ta sig till ungdomen. Kroppsligt har åldern börjat ta ut sin rätt, men intellektuellt är Harriet Clayhills skarp som få, och en tacksam huvudperson för ett tv-porträtt.

– Ju mera verksam och energisk man har varit, desto svårare har det varit att släppa taget, men man måste ju tackla det på något sätt, säger hon om åldrandet.

Sin författardebut gjorde hon redan som 16-årigt litterärt underbarn. Hon bröt upp ur sitt första äktenskap i Helsingfors 1951 och flyttade till Norge där hon träffade sin andra man. I flera år var hon Rundradions Oslokorrespondent. På sextiotalet flyttade hon till Stockholm där hon grundade bokkaféet Kvinnfolk och umgicks i det som då kallades kvinnosakskretsar. Själv kallade hon sig hellre feminist.

Harriet Clayhills drar en tydlig gräns mot att gå in på alltför privata och smärtsamma ämnen, men man förstår att hon varit med om en del i livet, särskilt när det gäller kärleken. Hon sammanfattar sin strävan i livet med att ”nå den inre friheten”, något som man uppnår genom att ”leva på”.

Harriet Clayhills – en käring mot strömmen sänds i Yle Fem i kväll kl. 16.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.