Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Melodramatisk hotellhistoria

19 aug , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

På Unter den Linden i Berlin står ett av stadens kändaste och lyxigaste hotell. Det är fråga om en återuppbyggnad från slutet av 1990-talet av det ursprungliga Hotel Adlon som invigdes 1907 och revs under DDR-tiden på 1980-talet.

Den tredelade tyska miniserien Das Adlon – Eine Familiensaga från 2013 skildrar detta legendariska hotells historia i en blandning av fakta och fiktion genom de två ägarfamiljernas öden under ett sekel som både rymmer två världskrig och två totalitära regimer.

Första delen på 96 minuter utspelar sig under åren 1904–1918. De storslagna planerna på att bygga världens lyxigaste hotell utgör fonden till seriens bitterljuva, förbjudna kärlekshistoria som blir en familjehemlighet. 1904 föds Sonja Schadt som i framåtblickar år 1997 ser tillbaka på sitt långa liv. Hennes mor Alma är blott femton när hon blir gravid med kuskens son. För att undvika skandal uppfostrar Almas mor barnet som sitt eget. Den unge fadern ges jobb som concierge på hotellet, och Alma ska giftas bort med en man av fin släkt.

Kvällens avsnitt berättar i huvudsak berättelsen om Alma och hennes frihetslängtan och revolt i en tid av snäva sociala konventioner och hederstänkande. Hon slits mellan två val: Att gifta sig med en man hon inte älskar, men som på grund av sitt yrke sällan är hemma, vilket skulle ge viss frihet och möjliggöra ett dubbelliv. Men hon drömmer också om att resa till Amerika och försörja sig som fotograf och leva som en familj tillsammans med sin älskade och deras dotter.

I Tyskland blev serien en succé med rekordhöga tittarsiffror, som dylika påkostade familjekrönikor med historisk inramning brukar bli. Det är känslosamt och dramatiskt, visuellt stiligt, frejdigt halvsåpigt och rätt medryckande. Den andra delen utspelar sig åren 1918–1933 och den tredje 1933–1997.

Hotell Adlon – en familjesaga sänds i TV1 tisdagar kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.