Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Den vite mannens ord

21 aug , 2014, 21.55 Malin Slotte

 

Ulkolinja: Ruotsiin paremman el‰m‰n per‰ss‰

Kvällens Fjärrlinje skulle egentligen ha sänts tidigare i somras, men flyttades för att ett mera aktuellt program om Brasilien skulle ta dess plats. Det rör sig om ett avsnitt från 2013 av Sveriges televisions granskande magasin Uppdrag granskning. Reportaget Ett bättre liv tar upp ett fall med kamerunier som kommit till Sverige för att plantera skog, i tron att de under några månader ska tjäna ihop en summa som motsvarar flera årslöner i Kamerun. Drömmarna blev dock till grus, och programmet verkar avslöja inget mindre än ett fall av jobbtrafficking. Programmet nominerades i fjol som SVT:s bidrag till priset Prix Europa i klassen ”current affairs”.

Uppdrag granskning är inget okontroversiellt program – dess metoder har ifrågasatts, till exempel det relativt flitiga bruket av dold kamera. Det är dock ofta fråga om både angelägen och välberättad samhällsjournalistisk, och Yle Fems Spotlight har tydligt låtit sig inspireras av greppet. Ibland har programmet bidragit till att missförhållanden åtgärdats – efter kvällens program tog exempelvis Sveriges regering itu med reglerna för arbetskraftsinvandring för att förhindra att människor utnyttjades på samma sätt som kamerunierna. När de väl kom till Sverige visade det sig nämligen att lönen betalades som ackord, vilket inte alls motsvarade det som utlovats.

Ofta i dylika reportage går skurken under jorden och vägrar stå till svars. Det unika med det här programmet är att man har en skyldig, vd:n för skogsplanteringsföretaget, som ställer upp på intervju – dock utan att egentligen ge så mycket svar. Själva programmet följer en accelererande ”det blir bara värre”-dramaturgi. Ny information ges ständigt om hur den utländska arbetskraften behandlats. Trots att programmet reder ut hur saker hänger ihop kvarstår frågetecken. Framför allt ställer man sig undrande till att verksamheten trots allt bara verkar fortsätta.

Fjärrlinjen: Ett bättre liv sänds i TV1 i kväll torsdag kl. 21.55, repris onsdag kl. 23.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.