Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Lifestyle,Realityserie

Mamma, pappa?, barn

23 aug , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

ve000e9bg8

Programserien Erilaiset äidit har varit en framgång för MTV3-kanalen Ava. Serien har särskilt lockat unga kvinnliga tittare som följt berättelserna om mer eller mindre ovanliga mammors graviditeter. På vinterns Gyllene Venla-gala fick serien pris som bästa livsstilsprogram.

Nu vill konkurrenten Nelonen göra ett eget försök i genren, och lanserar Toisenlaiset äidit (Annorlunda mammor), en snarlik programserie, på Liv. Också här träffar vi gravida kvinnor som enligt programtiteln på något sätt avviker från normen. Det ”annorlunda” kan vara att pappan inte är finländare, att fadern är okänd, att mamman tidigare levt med kvinnor eller att mamman har en ovanlig sjukdom. Ibland är relationen till pappan komplicerad, som i kvällens premiäravsnitt om unga Susanna och Tomi, som båda kommer från söndriga förhållanden och träffades på barnhem. Nu ska de få sitt andra barn, men relationen krackelerar på grund av Tomis svårigheter.

Det är Susanna som är huvudpersonen och den som i huvudsak sätter ord på sina känslor och upplevelser, även om också Tomi vill ge sina barn det han aldrig haft. Det unga parets relation blir allt spändare, och det som programmet har att erbjuda dem (dylika program ger ofta de medverkande något slags upplevelsepresent) är ett besök hos en mindfulnesscoach!

Journalistik handlar visserligen ofta om att berätta om människors liv och problem och att få människor att öppna sig och dela med sig av högst privata erfarenheter, eftersom vi engageras av berättelser vi kan identifiera oss med. Tyvärr ger seriens första avsnitt en voyeuristisk bismak. Man frågar sig vad som egentligen är syftet med att exponera dessa ”annorlunda” människors liv? Att visa hur svårt det kan vara att skapa sig ett stabilt liv om man har en trasig bakgrund?

Programmet når inte riktigt upp till den nivån, det är helt enkelt inte tillräckligt bra berättat för det.

Toisenlaiset äidit sänds i Liv tisdagar kl. 21.00, repris fredagar kl. 20.00, lördagar kl. 21.00 och söndagar kl. 19.00.

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.